Primark je v Česku! Co vše jste o něm chtěli vědět?!

Primark otevřel první prodejnu v Praze

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. června 2021 14:05

Společnost Primark založil v roce 1969 irský podnikatel Arthur Ryan, který zemřel v roce 2019 ve věku 83 let. Primark je dceřinou společností britského potravinářského a maloobchodního koncernu AB Foods. Podívejte se, co vše jste o ní nevěděli!

První prodejna Primarku byla otevřena v červnu 1969 v Dublinu, v Irsku je Primark znám jako obchod Penneys. Již od počátku obchod a jeho následovníci sklízely úspěchy kombinací módního zboží a nízkých cen. Na trhu díky těmto faktům konkuruje známým firmám ve stejném odvětví.

V roce 1973 společnost expandovala do Británie a první obchod v pevninské Evropě byl otevřen v roce 2006 v Madridu. Ve Španělsku má společnost po Británii největší počet prodejen. Do Spojených států značka pronikla v roce 2015 a řetězec nyní provozuje přes 390 prodejen ve 14 zemích světa. Loni otevřela první obchod v Polsku a 14. zemí, kde společnost provozuje prodejny, se dnes stala Česká republika. Největší prodejnu má v Birminghamu, její rozloha je 14.800 metrů čtverečních v pěti patrech. Pražská prodejna má 4600 metrů čtverečních.

Primark už loni oznámil, že svou druhou prodejnu v ČR otevře v Brně. Podepsal nájemní smlouvu v obchodním centru Olympia. Pobočka by měla zahájit provoz příští rok. Firma se chystá expandovat také na Slovensko.

Společnost zaměstnává přes 70.000 lidí, loni utržila 5,9 miliardy liber (asi 175 miliard korun), předloni to bylo 7,9 miliardy. Na hospodaření firmy se podepsala pandemie nového typu koronaviru. Řetězec utrpěl tím, že na rozdíl od jiných podobných maloobchodních prodejců módy nenabízí on-line nákupy.

Prodejny Primark podle informací serveru BBC z poloviny dubna zaznamenaly v Anglii a Walesu v prvním týdnu po znovuotevření nejvyšší tržby za více než tři měsíce. Ztráty řetězce za dobu nuceného uzavření dosáhly asi 1,1 miliardy liber (33 miliard Kč). Od otevření ale více než polovina prodejen překonala vlastní rekordy v tržbách.

Témata: primark