Kadeřnictví otevřela! Jak to v nich vypadá?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. května 2020 16:08 | Aktualizováno: 12. května 2020 19:00

Po dvouměsíční pauze se dnes v Česku opět otevřela obchodní centra, venkovní zahrádky restaurací, ale také třeba kadeřnictví. Jak to v nich dnes vypadá?

Základní hygienická pravidla zůstávají beze změny. Povinná je ochrana nosu a úst třeba rouškou, dodržování dvoumetrových rozestupů a pravidelná osobní hygiena a dezinfekce rukou.

V kadeřnictví a holičství, kde je kontakt se zákazníkem těsný, musí mít kadeřníci zdvojenou ochranu dýchacích cest, tedy kromě roušky také například ochranný štít.

Po každém zákazníkovi musejí prostory i nástroje dezinfikovat. V obchodních centrech budou muset nadále zůstat uzavřeny stravovací provozy. Lidé si budou moci zkoušet po dezinfekci rukou oblečení i obuv.

Zákaznice například kosmetického salonu Romany Hájkové ve Zlíně musejí počítat s delšími objednacími lhůtami, než byly zvyklé. Je to způsobeno dodržováním povinných rozestupů i snahou, aby se klientky neshlukovaly. Termíny má salon, který nabízí kosmetické služby, kadeřnictví, manikúru nebo pedikúru, na květen i červen téměř plné.

Kvůli omezením souvisejícím s šířením nemoci covid-19 nyní salon zvládne podle Hájkové denně obsloužit zhruba polovinu běžného počtu zákaznic. "Samozřejmě jsme byli zvyklí na větší ruch. Pobrat za den více klientů. Takže omezení bude stále trošku pokračovat. Říkali jsme zákaznicím, že k nám musejí být loajální, protože to nebudeme všechno zvládat. Takže objednací lhůty budou trošku delší," uvedla majitelka salonu, která v něm sama pracuje jako kadeřnice.

Jelikož je salon prostorný, nemá obavy, že by vznikaly potíže s dodržováním dvoumetrových rozestupů mezi zákaznicemi. "Akorát se tady nebudou shlukovat dámy, tak jak jsou zvyklé, na baru u kávičky. Máme čekárnu, posezení u baru a udělali jsme relaxační koutek u okna. Takže si zákaznice po salonu rozprostřeme. Myslím si, že to zvládat budeme," řekla Hájková.

Otevření holičství a kadeřnictví i v Českých Budějovicích dnes provázel velký zájem klientů. Na některých místech se tvořily i kratší fronty. "Lidé stáli ve frontách už od 6:30," řekla například kadeřnice z pánského a dámského holičství a kadeřnictví U Koníčka na českobudějovické Žižkově třídě. Nápor zákazníků pokračoval prakticky po celý den.

Podobný zájem byl i v provozovně v centru města, která se zaměřuje na úpravu vousů. "Na dva týdny dopředu máme plné všechny rezervace. A podobně to vypadá i v dalších dvou týdnech, i když tam pár volných míst ještě je," uvedl holič z podniku Underbarber.

Témata: Vlasy