Respirátory a roušky proti koronaviru nejsou. Češi OHROŽUJÍ vážně nemocné!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

28. února 2020 9:48

Respirátory, které slouží jako ochrana proti nákaze novým koronavirem, jsou nedostatkovým zbožím i u dodavatelů. Shodli se na tom zástupci tuzemských sítí lékáren. Ačkoliv je Češi nepotřebují, čile s nimi obchodují po bazarech a na sociálních sítích. Problém ale mají lidé, kteří je kvůli vážným nemocem skutečně potřebují. Ti nyní roušky nemohou sehnat!

Některé z nich připouštějí, že kvůli nedostatku respirátorů a roušek na českém trhu se lidé ve větším začínají ptát na možnost podpultového získání ochranných pomůcek proti viru.

Podle hlavního ekonoma společnosti Natland Petra Bartoně, si dokonce koronavinus už nepřímo vyžádal v Česku první statistikou oběť. A to kvůli tomu, že kvůli abnormálnímu zájmu o roušky se tyto ochranné pomůcky nemusely dostat k těm, kteří je potřebují k běžnému životu. Může jít například o pacienty s onkologickými problémy.

"I kdyby nakrásně všichni takovíto pacienti měli vytvořené zásoby pro běžný život, ty jim nyní dojdou o to dříve. Zvýší se tak riziko jejich vážných komplikací. Pokud se třeba i o jeden procentní bod zvýšilo riziko předčasné smrti pro 100 takových pacientů, odpovídá to jedné statistické smrti. A to ve zcela standardní metodice, jakou se vypočítává například kolik mrtvých způsobují ročně cigarety či vládní daňové úlevy pro naftu proti benzinu," uvedl ekonom.

Obrovský nárůst poptávky po respirátorech a rouškách v posledních dnech zaznamenává například síť lékáren Pilulka. "Bohužel ji nejsme schopni pokrýt ani my, ani naši dodavatelé, kteří mají skladem zlomek množství, které bychom reálně potřebovali," uvedl dnes spolumajitel sítě lékáren Pilulka Martin Kasa. Firma se podle něj snaží aktuálně vykrýt stávající objednávky a internetové rezervace, větší část sortimentu ale byla nucena stáhnout z prodeje. "Ihned po naskladnění jej vrátíme zpět do nabídky. Upřednostňujeme koncové zákazníky před velkým zájmem firem, které nás denně oslovují," doplnil Kasa.

Výkonný ředitel internetové lékárny Lékárna.cz Karel Klodner dnes ČTK řekl, že zákazníci takzvané respimasky a respirátory vykupují rychleji, než může firma v aktuální situaci dostat od dodavatelů. "Doplňované zásoby doslova mizí před očima. V tomto okamžiku jsou respirátory vyprodané, ale vyjednáváme další dodávky a hledáme i nové příležitosti, jak uspokojit prudce narostlou poptávku našich zákazníků. Je to náročné, dodavatelé jsou také pod tlakem a podle našich informací přednostně uspokojují potřeby nemocnic," doplnil.

S respirátory se čile obchoduje na internetu. Například na serveru Sbazar.cz lze respirátor třídy FFP3 sehnat od zhruba 500 do 1700 korun. Jejich původní maloobchodní cena přitom začínala na přibližně stokoruně. Na Aukru je několik nabízených kusů s aktuálním příhozem kolem 900 Kč. Množí se také poptávkové inzeráty. Na serveru Bazoš.cz zájemce nabízí za respirátor 800 korun. Shání jich čtyři až osm.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé