Důchody v roce 2023: Kdo do nich bude nově moci odejít dříve?

Peníze na důchody, ilustrační fotografie

Autor: ČTK

27. prosince 2022 8:51

Zdravotničtí záchranáři a podnikoví hasiči budou moci od ledna předčasně odcházet do důchodu bez krácení penze. Dřívější penzi bez krácení částky nyní mají jen horníci z hlubinných dolů.

Nově budou mít tuto možnost, a to až o pět let, podle novely podnikoví hasiči a členové výjezdových skupin a operátoři středisek zdravotnické záchranné služby a také záchranáři horské služby.

Po odpracování 4400 směn, tedy zhruba 20 let, by tito pracovníci mohli podle předlohy chodit na odpočinek o dva a půl roku dříve. Za každých dalších 74 směn by přibyl ještě měsíc až do hraničních pěti let. Plný nárok by tak vznikl zhruba po 30 letech práce.

Předčasné penze i pro podnikové hasiče prosadili do novely senátoři. Poukazovali na to, že na rozdíl od republikových hasičů a stejně jako zdravotničtí záchranáři nemají rentu ani výsluhy.

Zaměstnavatelům se u záchranářů a hasičů s právem na předčasný důchod podle novely zvedne do roku 2026 postupně sazba důchodových odvodů z nynějších 21,5 procenta na 26,5 procenta. Příští rok budou odvádět 23,5 procenta.

Témata: důchody