Kompenzace pro taxikáře: Jaké dostanou?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. ledna 2021 9:48

Taxislužby budou moci čerpat kompenzace 500 korun na jednoho taxikáře za den, kdy byl jejich provoz během nouzového stavu zásadním způsobem omezen. Stát je totiž uzná jako mobilní provozovatele služeb.

Taxikáři budou moci o dotace žádat i zpětně. V neděli chtějí taxikáři na svou situaci upozornit při společné akci na parkovišti v Čestlicích u Prahy, od původně plánovaného protestu v Průhonicích však upustili.

"Po diskusích a právních výkladech jsme dospěli k závěru, že auto za předpokladu, že nabízí zboží, což může být třeba mobilní prodejna potravin, anebo služby, což je právě například taxislužba, lze považovat za mobilní provozovnu. Z tohoto důvodu budou mít taxikáři šanci čerpat tuto podporu," uvedl Karel Havlíček.

Kompenzační bonus má být 500 korun na jednoho taxikáře za den a taxikáři budou moci o něj žádat i zpětně za dny, kdy byli zásadně omezeni. Zatím však není jasné, od jakého termínu se podpora bude vypočítávat. "Neumím říct, jestli to bude od (loňského) jara nebo až od podzimní vlny, o tom ještě bude diskuse," podotkl ministr.

Podle něj nebude mít finanční pomoc taxikářům zásadní dopad na státní rozpočet. "Záleží na tom, kolik se přihlásí osob samostatně výdělečně činných," dodal Havlíček. Vyloučil však, že by šlo o miliardy korun.

Témata: Taxi