Superhrubá mzda byla pro Čechy zklamáním! Bude zrušená už od ledna? Termín v ohrožení!

CZK

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. prosince 2020 13:31

Od příštího roku se ruší superhrubá mzda. Současný koncept výpočtu daně měl původně v rámci reformy sjednotit daně z příjmu fyzických osob na jednu sazbu, slíbených 15 procent se ale zaměstnanci nakonec nedočkali a superhrubá mzda pro ně byla zklamáním.

V roce 2007 schválila Sněmovna aktuálně platný koncept výpočtu daně z příjmů fyzických osob ze superhrubé mzdy v rámci tehdejší reformy veřejných financí.

Ta měla zavést jednotnou sazbu daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 procent, těch se ale zaměstnanci nedočkali, protože daň se začala vypočítávat právě ze superhrubé mzdy, tedy ze mzdy včetně sociálního a zdravotního pojištění. Nová sazba tak vyrostla na více než 23 procent reálného zdanění.

Superhrubá mzda se nyní skládá ze základní hrubé mzdy, příplatků a odměn zaměstnance, zaměstnaneckých výhod počítajících se do příjmu a sociálního a zdravotního pojištění. Její konec se ale blíží.

Sněmovna totiž 20. listopadu zdaňování superhrubé mzdy zrušila. Namísto toho se bude zdaňovat pouze hrubá mzda sazbou, a to 15 procent. U lidí se mzdou nad 140 tisíc korun měsíčně pak část příjmů nad tuto hranici sazbou 23 procent.

Zaměstnanci by zrušení superhrubé mzdy mohli pocítit na svých lednových výplatách, tedy v únoru. Prezident Miloš Zeman ale daňový balíček vrátil bez podpisu předsedovi Sněmovny Radkovi Vondráčkovi. 

Aby však začal platit, musí vyjít do konce roku ve Sbírce zákonů, což znamená, že jej musí podepsat premiér Andrej Babiš a poté ji dostane na stůl ministerstvo vnitra kvůli vyhlášení ve sbírce. 

Témata: Mzdy češi