Kdy padnou opatření proti covidu? Česko se dozví, kdy se možná otevřou obchody a školy!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. listopadu 2020 9:38

Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku v posledních dnech zpomaluje. V pátek by zřejmě vláda mohla mít odhady termínu znovuotevření škol či obchodů, uvedl premiér Andrej Babiš.

Model pro uvolňování, nebo zpřísňování opatření podle stavu epidemie, který vzniká na ministerstvu zdravotnictví, bude mít pět úrovní rizika, na které budou navázána konkrétní opatření.

Hodnocena bude situace v jednotlivých krajích. Na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). První variantu modelu chce mít do začátku příštího týdne.

Nadále ale přibývá hospitalizovaných. Se svým bavorským protějškem se Babiš dohodl mimo jiné na případné pomoci při nedostatku míst v nemocnicích. Bavorsko pro případnou žádost z Česka rezervuje stovku lůžek.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) nadále platí i nabídka Saska, že případně přijme české pacienty s koronavirem ve vážném stavu. V pondělí by také mohla být hotova záložní nemocnice v Brně s 300 lůžky. Už hotová je záložní nemocnici s 500 lůžky v pražských Letňanech.

Situace v některých českých nemocnicích je kvůli epidemii napjatá. Krajská nemocnice v Karviné kvůli nedostatku personálu zavřela v pondělí internu a nepřijímá nové pacienty od záchranné služby. Podle mluvčí nemocnice Věry Murínové je ze 750 kmenových zaměstnanců nemocných asi desetina. S péčí o interní pacienty zařízení vypomůže soukromá Karvinská hornická nemocnice.

Nemocnice Královéhradeckého kraje, které se také potýkají s úbytkem personálu, se nyní blíží k maximální obsazenosti lůžek pro lidi s covidem-19. Aktuálně jich mají 340, z nichž 83 procent byla dnes dopoledne obsazena, řekla ČTK mluvčí nemocnic Lucie Chytilová.

Problémy mohou být také s nezbytnou výukou žáků na dálku kvůli uzavřeních škol. Podle České školní inspekce totiž základní školy nedostatečně využívají návody k distanční výuce od ministerstva školství a dalších institucí. Digitální dovednosti učitelů se proti jaru zlepšily, ale značný podíl jich při distančním vzdělávání neomezil obsah učiva, jak jim to ministerstvo doporučilo, uvedla inspekce.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Obchody Školství