Dnešní chataři a chalupáři se výrazně liší od svých předchůdců. Tady je důkaz

Ilustrační foto

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

8. dubna 2019 19:50

Češi byli vždy označováni za národ chatařů a chalupářů. Platí to dodnes, ale lidé změnili k rekreačním nemovitostem přístup. Dnes totiž prahnou po luxusu a pokud možno chtějí, aby nemuseli moc věcí rekonstruovat.

Chaty a chalupy zdražily během uplynulých čtyř let až o polovinu a k dalšímu nárůstu cen dochází právě teď v souvislosti se zahájením hlavní prodejní sezóny. Nejdražší rekreační nemovitosti na prodej jsou na horách a také v oblíbených chatařských lokalitách s dobrou dostupností z hlavního města.

Ač jsou Češi často považováni za národ kutilů, kteří si svou rekreační nemovitost rádi dají sami dohromady, dnes už to úplně neplatí. „Zřetelně stoupá poptávka po nemovitostech v pěkném stavu. Kupující chtějí relaxovat a užívat si volný čas, nikoliv jezdit na chatu či chalupu dřít,“ konstatuje realitní makléř Jan Bareš z M&M Reality.

Ten si všiml i dalšího zajímavého fenoménu. „Přijde mi, že si lidé začali i u chat a chalup uvědomovat cenu pozemku a místa. Soukromí, vzrostlá zahrada, pěkný výhled a okolí jsou jasná kritéria, která hodnotu nemovitosti zvyšují,“ pokračuje Jan Bareš.

Na horách pak klienti vyloženě vyhlížejí luxusní nemovitosti, často v nejbližším sousedství sjezdovek. „Mezi kupci stoupají nároky na takové nemovitosti, které pak vybavením konkurují naprosto ve všech ohledech nejmodernějším domům,“ vysvětluje makléř.

Podle makléřů také roste počet lidí, kteří si chaty a chalupy uzpůsobují pro komfortní celoroční bydlení. Někteří majitelé také začali chápat, že rekreační nemovitost představuje zajímavou investiční příležitost, prostřednictvím krátkodobých pronájmů může přinést větší výnos, než byt v Praze.

Témata: nemovitosti Lidé Bydlení