Máte doma plíseň? Vědci jsou zděšeni jejím vlivem na člověka!

Byty

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

9. února 2019 13:49 | Aktualizováno: 9. února 2019 23:45

Problémem, který Češi doma považují za nejzávažnější, je plíseň. Setkává se s ní 20 % domácností. Nejčastěji se objevuje ve vlhkých místnostech, které se špatně odvětrávají. Domácnostem plíseň otravuje život natolik, že naprostá většina dotázaných má snahu ji odstranit. A dobře dělá.

Míra výskytu plísně velmi závisí na typu obydlí. Nejraději se "zabydluje" v koupelnách rodinných a cihlových domů. Tam je výskyt téměř 17%. Ukázalo se také, že přes 20 % obyvatel řadových domů má plíseň i v ostatních pokojích, kde tráví většinu času. Naopak v panelových domech se vyskytuje jen zhruba u pěti procent dotázaných.

Přítomnost plísně v domácnosti totiž negativně ovlivňuje zdraví. Nejhůře jsou na tom děti a starší lidé. Inhalování vzduchu v prostředí, kde je plíseň, může vést k takovým zdravotním komplikacím, jako jsou kašel, bolest hlavy, únava a podrážděné nosní a krční sliznice. Příčinou všeho bývá často alergie.

Plísně patří mezi podceňované alergeny. Alergenem plísní jsou jejich spory, které se šíří vzduchem stejně jako prach. Alergie na plísně se u člověka může projevit kdykoli v průběhu života a poznáme ji podle dýchacích problémů – rýmy, kašle a dušnosti. Mnoho případů této alergie bohužel zůstává neodhaleno a neléčeno.

Příčiny plísní v domácnostech mohou být různé a jejich odstranění v dnešní době už není nemožné. Důležité je začít včas a opravdu důkladně zasaženou místnost očistit, aby se plíseň nevrátila po několika týdnech „domů". Vzhledem k tomu, že se plísně šíří i vzduchem, je nutné je odstraňovat vždy mokrou cestou. Účinným řešením jsou plně omyvatelné disperzní nátěry, vnitřní minerální nátěry na bázi vodního skla nebo odstraňovače řas, mechů a lišejníků, který ošetřuje napadené omítky.

Témata: Lidé češi Bydlení Byty