Chudé Vánoce? Tohle nás kvůli covidu čeká!

Vánoce

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

7. listopadu 2020 9:11

Aktuální pandemická situace a omezení budou mít dopad na výdaje za letošní Vánoce. Více než polovina Čechů předpokládá nižší útraty za Vánoce v důsledku omezení nákupů v kamenných prodejnách, stejný podíl jich omezí výdaje kvůli dopadu pandemie na jejich osobní finance.

Z průzkumu úvěrové společnosti Fair Credit mezi 899 respondenty koncem října vyplývá, že Češi chtějí nejčastěji utratit za letošní Vánoce do 5000 Kč, a to téměř polovina z nich.

Na 39 procent Čechů bylo zvyklých kupovat vánoční dárky výhradně nebo většinově v kamenných obchodech. Další zhruba stejný podíl (41 procent) dotázaných byl zvyklý nakupovat asi půl na půl, část v kamenných prodejnách a část on-line. Těch, kteří pořizovali většinu dárků ve virtuálním prostředí, byla pětina. Na tento způsob spoléhali častěji skupiny obyvatel s vyšším vzděláním.

Nové prostředí, do kterého zemi uvrhla letošní pandemická situace, mění nákupní zvyklosti Čechů. Na 68 procent dotázaných potvrdilo, že letos budou dárky nakupovat na e-shopech více než v loňském roce.

Aktuální situace bude mít dopad nejen na způsob pořizování dárků, ale i na částku, kterou budou Češi ochotni za letošní Vánoce utratit. Téměř polovina plánuje investovat do 5000 korun, další třetina se chce letos vejít do 10.000 korun. Jen 11 procent respondentů chce za letošní Vánoce utratit 10.000 až 15.000 korun, sedm procent očekává výdaje vyšší než 15.000 korun. Na tři procenta Čechů dárky a Vánoce neřeší, protože na ně nemají peníze anebo je neslaví.

"Loňská rekordní čísla předvánočních nákupů ukázala, že průměrný Čech utratil za Vánoce přes 10.000 korun. Z našeho dotazování vyplývá, že letos obecně panuje vůle k šetření a omezování se. Zdá se, že jsme si vědomi rizik, která by mohlo nezodpovědné chování a utrácení v této nejisté době přinést a obavy z dalšího vývoje nás drží zpátky," uvedl ředitel Fair Creditu Tomáš Konvička.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vánoce