Obrovská chyba, kterou dělá v domácnosti spousta lidí? Vyhněte se jí, radí experti

Bydlení

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. srpna 2020 11:05 | Aktualizováno: 5. srpna 2020 11:17

Může se to zdát jako banalita, ve skutečnosti ale škodíte sobě i okolí. Mnoho lidí má ve zvyku nádobí prvně předmývat, tedy umývat pod tekoucí vodou před tím, než ho dá do myčky. Podle odborníků je to obrovská chyba.

A o hned z mnoha důvodů. Moderní myčky nádobí totiž umí rozpoznat, jak moc je nádobí špinavé, a podle toho si nastavit intenzitu mytí. Tím, že nádobí prvně opláchnete, ho zbavíte nečistot, ale ne špíny.

V praxi to znamená, že mastný talíř bude mastný i poté, co jej opláchnete ve dřezu. Myčka ho ale vyhodnotí jako méně špinavý a umyje ho nedostatečně. Podle serveru ABC.net si tak přiděláváte více škody než užitku.

Experti ale zmiňují i druhý podstatný faktor. A to je vliv na životní prostředí, na který by se v tomto případě nemělo zapomínat.

Mnoho lidí by tím mohlo argumentovat a říct, že tím že nádobí umyjí, nemusí pak myčka spotřebovávat tolik vody. Opak je ale pravdou.

Myčka si v zásadě většinou vezme plus mínus stejné množství vody. Jednotlivé programy se od sebe sice liší, co se spotřeby týče, ne však nijak zásadně.

Naopak pokud máte ve zvyku nádobí umývat v ruce, či alespoň předmývat, spotřebujete vody mnohem více. Mnohem více!

Studie totiž prokázaly, že mytí v myčce je oproti ručnímu mytí podstatně úspornější. A to až o 80 procent.

Se sto litry vody totiž umyjete zhruba 144 kousků nádobí. Myčka ale zvládne to stejné množství s pouhými 12 litry! Důvěřujte proto své myčce.

Témata: Lidé Bydlení kuchyň recepty Vaření spotřební daň