Jak si v létě nenechat vykrást byt? Zloděje odradí i zařízení za pár stokorun!

Byty

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. června 2020 13:09

Každý rok se vyrojí nesčetné množství varování, která odrazují uživatele sociálních sítí od zveřejňování termínů dovolených na svých profilech. Je to ale dostatečné? Nebo existuje více možností, jak si domů pozvat nechtěnou návštěvu?

Každý rok ta stejná situace. Zatímco řada lidí se na sociálních sítích chlubí, kdy kam a na jak dlouho odjíždí na dovolenou, odborníci varují, že jde prakticky o pozvánku pro zloděje. Pravdou ale zůstává, že i když se podobného příspěvku vyvarujete, neznamená to, že si zloděje domů nepozvete.

Lidé si totiž často myslí, že stačí, když na Facebook nebo Instagram nenapíší, že odjíždějí na 2 týdny pryč. Tak to ale není. Těch možností, jak prozradit, že je váš domov pravděpodobně prázdný, je hned několik. 

Lidé by nikdy neměli nikam psát, kdy nebudou doma. Některé sociální sítě ale mají funkci, která k přidanému příspěvku automaticky připojí i aktuální polohu. Stačí tedy abyste do nějaké skupiny na Facebooku, která je pro obyvatele vašeho města napsali třeba obyčejný dotaz a problém může být na světě.

Stovky cizích lidí uvidí, že nejste doma a dost možná bude ve skupině i nějaký „tipař“, pro kterého nebude těžké si dohledat, kde bydlíte. Stejně může fungovat i průběžné zveřejňování fotek z vaší dovolené.

Speciálním případem jsou poté aplikace, které fungují principu sdílení své polohy. Uživatelé mezi sebou například soutěží v tom, kdo se nejčastěji „checkne“ na daném místě nebo mohou najít uživatele, kteří se nachází poblíž a dát se s nimi do řeči.

Stejně jako na jiných sociálních sítích i zde platí, že si lidé často přidávají do seznamu přátel uživatele, které v životě neviděli. Také jde z jejich aktivity jednoduše odvodit, kde bydlí. Je na uvážení každého, zda mu „check-iny“ stojí za podstoupení rizika vykradení.

Stačí ale i pouze například nechat byt ve stejném stavu a několik dní nepohnout závěsy nebo nesvítit. Zde je třeba vzpomenout si na letitá opatření, která fungovala už za našich rodičů. Nenechávat otevřená okna, domluvit se s důvěryhodnou osobou na vybírání letáků ze schránek, a nově využít i moderní technologie.

Chytré domácnosti totiž přináší hned několik tipů, jak zloděje odradit. Kromě kamer namontovaných v domě či bytě si lze pořídit například dálkově ovládané žaluzie či světla. Ty pak můžete i z druhé strany světa každý večer rozsvítit a vyvolat i případných zlodějům pocit, že jste doma.

Žárovky či světla na ovládání přes wi-fi či mobilní aplikace přitom pořídíte za pár stokorun a můžete je buď načasovat, nebo zapínat a vypínat dle libosti například od moře.

Témata: Bydlení Byty krádeže