Jak si v důchodu vydělat bez práce? NOVÁ MÁNIE v Česku!

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. října 2019 20:24

Mezi hostiteli, kteří krátkodobě pronajímají ubytování prostřednictvím aplikace Airbnb, roste počet seniorů. V Česku jich jsou nyní stovky, a přibývají další.

Senioři prostřednictvím Airbnb vydělávají desítky milionů korun a ubytovávají ročně desetitisíce hostů. Senioři jako hostitelé díky tomu získávají zdroj doplňkových příjmů.

S prodlužující se délkou života a potřebou vytvářet úspory na stále delší dobu, kdy již senioři nepracují, Airbnb poskytuje možnost doplňkových příjmů, usnadňujících hrazení nákladů na živobytí a lékařskou péči, jakož i možnost zůstat i ve stáří ve svých domovech.

Vedení hlavního města chce změnu zákona, která by upravila provozování krátkodobého sdíleného ubytování. Poskytovatelé by měli například povinnost poskytnout údaje o ubytovaných a Praha chce také zavést možnost regulovat Airbnb prostřednictvím vyhlášky.

Důvodem, proč chce město sdílené ubytování regulovat, je bezpečnost, snížení dostupnosti bydlení pro Pražany nebo nerovné podmínky či nekalá soutěž ve vztahu k hotelovému průmyslu. Airbnb také podle Prahy mění charakter některých čtvrtí, které byly tradičně určeny pro dlouhodobé bydlení.

Podle Institutu důstojného stárnutí Češi vnímají jako největší překážku klidného stárnutí právě nedostupné bydlení. Tento problém řeší zejména obce, které mají nedostatek volných malometrážních bezbariérových nájemních bytů. Přitom 57 procent seniorů by podle dostupných údajů zvolilo jako nejvhodnější bydlení právě tuto variantu.

Témata: důchodci Bydlení