Filmové ceny Oscar: Letošní předávání bude jiné, než jak jsme zvyklí!

filmové ceny oscar

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. února 2022 14:12

Letošní televizní přenos udělování filmových cen Oscarů, které se uskuteční 27. března, bude mít "štíhlejší" formát. Organizátoři se totiž rozhodli, že ceny v osmi soutěžních kategorií předají mimo přímý přenos.

Cílem je oscarovou ceremonii zatraktivnit a dát ji větší spád. Televizní přenos předávání prestižních sošek totiž v posledních letech trápí výrazný úbytek diváků.

Změnu oznámil prezident Akademie filmového umění a věd (AMPAS), která ocenění uděluje, David Rubin. Podle něj je cílem vytvořit "vitálnější, rychlejší a významnější představení" pro televizní diváky. "Uznáváme, že se jedná o televizní představení v přímém přenosu a musíme dát přednost televiznímu publiku," uvedl Rubin v dopise adresovaném členům akademie.

Změna bude spočívat v tom, že předávání sošek v divadle Dolby Theater začne o hodinu dříve než televizní přenos. Mimo záběry kamer budou předány například ceny za masky, výpravu a dekoraci či za krátkometrážní filmy.

Změnou se Akademie snaží čelit výraznému úbytku diváků. Vloni ceremonii v televizi sledovalo méně než 10 milionů lidí, což bylo o 56 procent méně než v roce 2020, kdy slavnostní večer rovněž zaznamenal velmi slabý výsledek.

Témata: filmové ceny Oscar