Nová štědrovečerní pohádka? Janák zabodoval loni, tohle chystá letos!

Vojta Kotek a Leonie Brill ve štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě.

Autor: stars24.cz, ČTK

3. listopadu 2021 18:33

Na Štědrý den letos Česká televize (ČT) uvede novou pohádku Jak si nevzít princeznu režiséra Karla Janáka. V hlavních rolích se objeví Marek Adamczyk a Anna Fialová. Roli hybatele děje mají tři sudičky, které ztvárnily Iva Janžurová, Daniela Kolářová a Naďa Konvalinková. Vánoční program dnes představili zástupci ČT na tiskové konferenci.

"Jak si nevzít princeznu má originální zápletku, a přitom je to pohádka se vším všudy – je v ní humor, napětí i láska. A navíc pohádkové herecké obsazení," uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Pohádkové filmy mají zejména o Vánocích vysokou televizní sledovanost. Nejsledovanějším pořadem loňského Štědrého dne byla premiéra pohádky ČT O vánoční hvězdě, kterou také režíroval Janák. Vidělo ji 2,68 milionu diváků starších 15 let. Je to 62 procent všech lidí, kteří měli od 19:00 zapnutou televizi. Sledovanost premiérové pohádky na ČT1 byla téměř o čtvrt milionu vyšší než u předloňské Princezny a půl království.

Ústřední dvojici štědrovečerní pohádky spojuje to, že se chtějí zbavit údělu, který jim předpověděla sudba. Princ Leopold je hloubavý a rozvážný. Hodně času tráví studiem. Princezna Josefína má v sobě živelnost a rebelství. V předpremiéře se štědrovečerní pohádka poprvé představí v listopadu na pilotním prvním ročníku festivalu Variace 2021, který společně pořádá Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie.

ČT začala s tradicí štědrovečerních pohádek v 90. letech. V roce 1990 odvysílala koprodukční snímek O Janovi a podivuhodném příteli. Od roku 1993, kdy měl televizní premiéru film Sedmero krkavců, přináší divákům novou pohádku pravidelně každý rok.

Režisér Janák s ČT spolupracuje dlouhodobě. Dosud pro ni natočil vánoční pohádky Dvanáct měsíčků, Princezna a písař, Korunní princ, Nejlepší přítel, Princezna a půl království a O vánoční hvězdě. "Natáčení pohádek je pro mě velká výzva, protože jsou v Česku velmi oblíbené a udělat pohádku, kterou lidé v konkurenci Tří oříšků pro Popelku a Šíleně smutné princezny nezavrhnou, je docela těžký úkol," řekl ČTK Janák.

Na vánoční svátky ČT nabídne také oba díly Anděla Páně nebo Tři oříšky pro Popelku. Pro neslyšící diváky je připravena nová pohádka ve znakovém jazyce. V příběhu O kouzelné rybí kostičce se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět nebudou skryté titulky ani dabing. "Mezi veřejnoprávními televizemi jsme byli historicky první v Evropě. U neslyšících dětí hned naše první pohádka vzbudila velký ohlas a přání pokračovat v této tradici. A letos toto přání plníme rádi už posedmé," podotkla scenáristka Alexandra Vebrová.

Konec roku bude na ČT ve znamení zábavních pořadů. Zázraky přírody nabídnou jubilejní stý díl a Karel Šíp natočí speciální díl Všechnopárty. Připravena je i oslava 90. narozenin herečky Jiřiny Bohdalové. Pořadu Největší flám se zúčastní například Marek Eben, Lucie Bílá, Boleslav Polívka, Hana Zagorová nebo Milan Kňažko. Příběh rakousko-uherské panovnice Marie Terezie vyvrcholí finálním dílem na Nový rok. Hlavní hrdinku si tentokrát zahrála herečka Ursula Straussová.

Česká televize rovněž připomene deset let od úmrtí prvního českého prezidenta snímkem Havel režiséra Slávka Horáka. Televizní premiéru bude mít také film Agnieszky Hollandové Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli. Tradicí jsou Adventní koncerty České televize. I letos podpoří veřejná sbírka čtyři neziskové organizace, díky které se loni vybralo rekordních 18 milionů korun. Na webu dětského Déčka ČT spustí 1. prosince svůj interaktivní Adventní kalendář. ČT v prosinci představí také první fázi rozsáhlé rekonstrukce streamovací platformy iVysílání.

Témata: film O vánoční hvězdě Česká televize