MARIE TEREZIE? Historička strhala novou minisérii!

Vojtěch Kotek ve filmu Marie Terezie 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. ledna 2020 14:07

Minisérie Marie Terezie je podle historičky Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Marcely Hennlichové povedené dílo. Má ale řadu chyb, které jsou historicky úplně mimo.

Expertka pro Český rozhlas ocenila snahu České televize a jejích partnerů upozornit na vládu Marie Terezie při příležitosti 240 let od její smrti. Přiznala ale, že dílo není přesné. 

"Samozřejmě se v té sérii objevuje celá řada historických chyb, na druhou stranu musím říct, že si nejsem úplně jistá, nakolik si toho divák všimne," uvedla.

Například hned v prvním díle, kde byl pruský ambasador Grumbkow, který v seriálu figuroval i po smrti otce Marie Terezie. To je podle expertky nesmysl, protože zemřel v Berlíně v roce 1739.

"Další věc byla teď v tom posledním dílu. Nejsem si jistá, jaký to byl rok, protože ve třetím díle - a předpokládám, že i v tom čtvrtém - se už neobjevují titulky, kde a v kterém roce se ocitáme, ale objevila se tam postava markýzy de Pompadour, která ale byla oficiální milenkou krále Ludvíka XV. až v roce 1745. A to si myslím, že nezapadalo, protože teprve začínají války, což se vracíme do roku 1741 a první války o slezské dědictví," upozornila.

Seriál má ale i řadu dalších chyb a nepřesností. Například kostýmově se odlišuje od reality, ačkoliv se po této stránce minisérie také vydařila.

Témata: film Marie Terezie