Rapl chytil některé diváky! Hynek Čermák se loučil ve velkém stylu!

Hynek Čermák 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

4. dubna 2019 13:19 | Aktualizováno: 4. dubna 2019 20:59

Hynek Čermák jako Rapl opustil na počátku tohoto týdne televizní obrazovku. Druhá řada populární kriminálky se sice nadále těšila oblibě diváků, přesto se našli lidé, kterým nebyla po chuti. Jak se pokračování povedlo řečí čísel?

Velkým finále skončil v pondělí kriminální seriál České televize Rapl. V závěru druhé řady se tvůrci rozhodli naložit s klíčovými postavami náčelníka Rohana (Alexej Pyško) a majora Kuneše (Hynek Čermák) dost definitivně a v podstatě si tak zavřeli dveře k případnému dalšímu pokračování. Seriál se přitom těšil velké oblibě u diváků.

Podle dat, která nám poskytla Česká televize, byla průměrná sledovanost druhé řady Rapla 1,3 milionu diváků, podíl na sledovanosti dosáhl 30 %. „Seriál tak sledoval téměř každý třetí divák u televizních obrazovek,“ říká pro stars24.cz tisková mluvčí ČT Karolína Blinková.

Režisér a scénárista Jan Pachl se nechal nedávno slyšet, že sledovanost pokračování byla vyšší než u úvodní série, která se vysílala před třemi lety. To je sice pravda, ale jen o chlup. Zástupci televize tvrdí, že sledovanost první řady se pohybovala v průměru kolem 1,29 milionu diváků, dívalo se na ní tedy jen o 10 tisíc diváků méně.

Přesto se druhá řada potýkala i se zvýšeným množstvím negativních reakcí diváků. Pachl přiznal, že dlouho nevěděl, čím si tvůrci vlnu nevole vysloužili. Nyní se domnívá, že problémem je odklon od původního žánru. „Jednoduše jsme pravověrným sáhli na jejich modlu, a to se neodpouští,“ řekl pro iDnes.cz.

Tento názor částečně zastává i mluvčí České televize. „Tvůrci se ve druhé řadě rozhodli mírně změnit žánr – odlehčit jej a přidat humor. Pouze v jednotkách případů nám však napsali diváci, kteří pravděpodobně očekávali zcela totožný žánr, jaký měla první série,“ uvedla Blinková pro stars24.cz a dodala, že jednoznačně převažují pozitivní divácké reakce.

Ve srovnání uživatelů serveru Česko-Slovenská filmová databáze však „dvojka“ za úvodní řadou znatelně pokulhává. Zatímco první série se těšila značné oblibě lidí a má dodnes 78 %, pokračování obdrželo od hodnotících jen 54 %. Možná tak bylo rozhodnutí skoncovat s hrdiny nadobro tím nejlepším možným.

Témata: seriál Rapl Česká televize tv seriály Hynek Čermák Jan (režisér) Pachl