Nejočekávanější seriál roku je tady! Amazon vypustil první díly Pána prstenů

Seriál Pán prstenů

Autor: ČTK

2. září 2022 20:27

Po srpnovém úspěchu seriálu Rod draka, který předchází ději Hry o trůny a který se stal světově nejsledovanější premiérou v historii stanice HBO, se na televizní obrazovky dnes vrátila jiná populární fantasy série. Streamovací platforma Amazon Prime uvedla dlouho připravovaný, ambiciózní a nákladný seriál Pán prstenů: Prsteny moci na motivy knih spisovatele J. R. R. Tolkiena.

Seriál se točí okolo události Druhého věku Středozemě, tedy éry, která předcházela událostem v knihách a filmech Hobit a Pán prstenů. Návaznost na Tolkienovu rozsáhlou mytologii s tvůrci konzultoval spisovatelův syn Simon Tolkien. "Říkáme, že Tolkien zanechal na obloze řadu hvězd. Naším úkolem bylo spojit jednotlivé body a vytvořit souhvězdí a pak (příběh) vykreslit i mezi nimi," uvedl producent a scenárista Prstenů moci John D. Payne.

První dvě epizody uvedl Amazon Prime v noci na dnešek, zbývajících šest epizod zveřejní vždy po jedné v následujících šesti týdnech. Hodinové epizody jsou sice podle tvůrců plné akce a humoru, slouží ale hlavně k představení propracovaných postav a složité historie a mytologie Tolkienova světa.

I přesto, že se děj odehrává tisíce let před začátkem knih a filmů, fanoušci Hobita a Pána prstenů poznají několik známých postav z řad dlouhověkých národů Středozemě, včetně elfů Galadriel a Elronda. V seriálu se objeví i někdejší král Gondoru Isildur, který vládci Mordoru Sauronovi uťal prst a s ním i Prsten moci a dal tak do pohybu události Třetího věku, i samotný Temný pán.

Herecký soubor nového seriálu je složený z umělců různých etnicit, věku i věhlasu, od amerického herce Benjamina Walkera nominovaného na cenu Tony po Charlieho Vickerse, který dokončil studia v roce 2017. V roli vznešené Galadriel, kterou v předchozích filmech hrála Cate Blanchettová, se představí Morfydd Clarková.

Produkce seriálu je jednou z nejdražších v historii, uvádí agentura AP. Amazon na první sérii vynaložil nejméně 465 milionů dolarů (11 miliard korun). Prvních šest dílů se natáčelo na Novém Zélandu, kde seriál přímo zaměstnal 1200 lidí.

Témata: seriál Pán prstenů