POZOR na Prasátko Peppu! Vzbuzuje v dětech nerealistická očekávání

pohádka prasátko Pepa 2

Autor: stars24.cz

13. prosince 2017 5:37

Britský animovaný seriál Peppa Pig, známý v Česku jako Prasátko Peppa, vzbuzuje u svých cílových diváků v batolecím věku nerealistická očekávání, když jde o služby skutečných lékařů.

Tvrdí to renomovaný odborný časopis British Journal of Medicine v předvánočním vydání, ve kterém zpravidla vycházejí některé články v lehčím tónu.

Je naprosto zbytečné očekávat, že dětský lékař si bude počínat jako jedna z kreslených postaviček, která je svým pacientům zcela oddaná a vždy plně k dispozici, varuje publikace s ohledem na trudnější situaci nejen v britském veřejném zdravotnictví NHS.

"Dívání se na Prasátko Peppu a na znázorněnou zdravotnickou péči vede ke zvyšování nároků pacientů a ke zneužívání lékařské péče," bije na poplach autorka článku, praktická lékařka ze Sheffieldu Catherine Bellová.

V jednom z dílů lékař přijde k Peppě domů už jen při telefonickém ohlášení, že jí není dobře. Sice ji po příchodu ujistí, že vyrážka, která jí vyrašila na obličeji, brzy zmizí, ale je ochoten podat "medicínu", když si to pacientka přeje.

Terčem kritiky je tak vzbuzování představy, že lékař poskytuje pacientům mimořádnou službu, a to rychlou, s přímým telefonním spojením, kontinuální péčí, přesčasovými hodinami a ochotou přijít kvůli kdejakému "bebíčku".

"Copak to nevyvolává nerealistická očekávání ohledně první pomoci?" ptá se Bellová, která kriticky poukazuje i na díly, kde se jedna z postaviček nachladí nebo dostane kašel. V posledním z případů nemoci jeví lékař už také podle ní náznaky uštvání, respektive syndromu vyhoření.

Podle Bellové nicméně seriál, který se dostal údajně do více než 180 zemí světa, včetně České republiky, vysílá i pozitivní signály. Podněcuje ke zdravé výživě, pohybu a bezpečnému chování v dopravě. Zároveň ale vzbuzuje nadměrná očekávání od britské, a patrně i české zdravotnické služby, které se chronicky potýkají s nedostatkem prostředků a lidí.

Témata: pohádka Prasátko Peppa