67 tisíc lidí přišlo na koncert kapely Kryštof

Kapela Kryštof v současné době objíždí české kluby v rámci svého Srdcebeat Club Tour. 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. září 2017 2:21

Na tento víkend se těšily desítky tisíc lidí z celé republiky. Jedna z nepopulárnějších českých kapel během něj oslavila své 25. narozeniny a kdo alespoň částečně sleduje tuzemskou hudební scénu, zaregistroval plány na velkolepý koncert kapely Kryštof už před několika měsíci. A ty se bezezbytku vyplnily.

67 tisíc lidí. Takové je oficiální číslo počtu návštěvníků, kteří v sobotu a v neděli večer dorazili na pražský Strahov. Takové je zatím největší číslo, kterými se může Kryštof na svých koncertech pochlubit. A takový je počet lidí, kteří ze Strahova odcházeli s nezapomenutelným zážitkem.

Oslavy 25. narozenin kapely bývají minimálně u nás opravdu honosné. Když před třemi lety slavila megakoncertem stejné výročí rocková kapela Kabát, zapsala se do historie jako česká skupina s největším živým koncertem u nás. Překonat ji dokázaly jen Rolling Stones, Elán, U2, Michael Jackson a Pink Floyd. Na tato čísla Kryštof zatím nedosáhl, po proběhlém víkendu na to má ale skvěle nakročeno.

Původní plán kapely a jejího frontmana Richarda Krajča počítal pouze s jedním, sobotním koncertem. Kapacita stadionu se ale během několika týdnů zcela zaplnila a všech 40 000 lístků na tribuny i stání bylo beznadějně vyprodáno. Kryštof se proto rozhodl přidat ještě jeden, nedělní koncert, na který zavítalo 27 tisíc lidí. Hodnotit každý koncert zvlášť by ale nemělo smysl. Sobotní i nedělní vystoupení bylo prakticky totožné, objevil se stejný setlist, stejní hosté a až na sobotní "klišovitou" žádost o ruku se obě vystoupení prakticky ničím nelišila.

V obou případech vystoupily i totožné předkapely. V 16:00 se stadion rozezněl pod taktovkou kapely Hodiny. Návštěvnost zde byla o poznání menší, spousta lidí se teprve scházela nebo přišla až o několik hodin později. Stejné to bylo i v případě kapely Sebastian, která neopomněla zahrát svou zřejmě nejznámější "toulavou" a přebrala i platinovou desku.

Hodinu před velkolepým finále vystoupila kapela Jelen, která odehrála několik písní i přesto, že její frontman Jindra Polák je kvůli zpřetrhaným vazům upoutaný na židli. Nechyběla však klasika ve formě Magdalény i aktuálního singlu Domů. Diváků se na ní přišlo podívat o poznání více a pár minut po sedmé hodině večerní se na obřích projekčních plátnech objevil film, který zmapoval dosavadních 25 let kapely. 

Nechyběl přehled velkých i menších koncertů, soupis alb, informace o rozpadu kapely a konečné záběry patřily stavbě celého pódiového komplexu, které se se svými úctyhodnými rozměry dosahujícími 60 metrů chytře rozprostíralo mezi diváky. Právě na něm se ostatně nečekaně objevil Richard Krajčo, kterým svým hlasem celou show odstartoval.

Oba koncerty zahájila symbolická Lolita a také mírné problémy s nazvučením, které zejména v sobotu lehce potrápily uši diváků. Nešlo ovšem o nic, co by zvukaři během několika minut nedokázali spravit, a hity jako Tak pojď hledat břeh, Rubikon, Inzerát nebo Ze scénářů už poté zkrátka neměl chybu.

Zazněly i hity jako Křídla z mýdla, Mou vinou, Invaze, Cesta, Obchodník s deštěm a další. Kdo někdy viděl kapelu Kryštof naživo, dokáže si zkrátka představit, o jaký jde zážitek. Kromě řady známých písní Kryštof odehrál i čtyři nové písně Šňůra, Naviděnou, Nesmím zapomenout a Zůstaň z výročního alba. V čem byl ale koncert na Strahově skutečně výjimečný byla řada drobností, které dohromady utvořily jednu obří show.

První z nich si návštěvníci všimli už u vstupu. Kromě klasických merchandisingových věcí jako trička či kelímky obdržel každý návštěvník nenápadný náramek. Jeho účel se projevil nedlouho po začátku koncertu. K většině písní totiž svítil předem stanovenými barvami a někdy jste hleděli do červenomodrého publika, jindy stadion doslova hýřil všemi barvami. Ač nepůvodní, tak skvělý nápad dal divákům možnost stát se nedílnou součástí vystoupení a spolu s dalšími desítkami tisíc lidí se mohl každý divák postarat o druhou světelnou show.

Ta první se pochopitelně odehrávala na pódiu, a doplňovala ji série několika ohňostrojů, z nichž ty největší si Kryštof schoval na konec. Nechybělo ani věnování několika písní, konkrétně ženám, mužům nebo hip-hoperům, jízda na kole i vystoupení mezi diváky. Dvě písně totiž Krajčo odzpíval na tribunách nezdráhal se v průběhu nich ani vyfotit s natěšenými fanoušky. V sobotu se na pódiu odehrála zmíněná žádost o ruku, v neděli tanec s dívkou z publika, a samozřejmě nechyběli ani hosté.

Ačkoliv byli úplně rozliční, každý si našel svou cílovou skupinu. Nejprve na pódium zavítal Majk Spirit, který si střihnul dvě písně hip-hopovějšího stylu, a o něco později se za doprovodu bujarého potlesku objevil i Petr Janda, se kterým si kapela zazpívala písně skupiny Olympic Okno mé lásky a Dej mi víc své lásky. 

Richard Krajčo není jen zpěvák a herec, je také bavič, šoumen, který dokáže zvednout publikum ze židle a připravit mu nezapomenutelný zážitek. Na své si bezesporu přišli jak skalní fanoušci, tak občasní posluchači, a i přes mírnou nepřízeň počasí si odnášejí zážitek, který žádná česká kapela dlouho nepřekoná.

Kryštof tak oběma koncerty definitivně upevnil svou pozici na poli české hudební scény. Našel ale také odpověď na uštěpačnou otázku, která se v posledních dnech těší hojné oblibě na sociálních sítích: "Kdybyste měli možnost jít zadarmo na koncert kapely Kryštof, kam byste šli místo toho?" Za nás: "Nikam jinam!"

Témata: Skupina Kryštof Koncert