Co stojí za úspěchem Bohemian Rhapsody? Tyhle ceny získali Queen a Freddie Mercury!

film Bohemian Rhapsody vs. Freddie Mercury

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. února 2019 12:31

Nejvíce sošek na letošním oscarovém večeru v Los Angeles získal životopisný snímek o kapele Queen Bohemian Rhapsody. Dávno zesnulý frontman Freddie Mercury se většiny ocenění pro sebe i kapelu nedožil. Dokázali jeho genialitu docenit až další generace? Trochu to tak vypadá.

I dnešní oscarový úspěch Ramiho Maleka, který si odnesl sošku za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, můžeme bez debat přiřadit k oceněním pro Freddieho Mercuryho a kapelu Queen. Zdaleka přitom nešlo o první zářez kapely v Hollywoodu. Už v roce 2002 dostali Queen svou hvězdu na tamním chodníku slávy.

Je svým způsobem zarážející, že většina ocenění pro Queen pochází až z doby po Mercuryho smrti v listopadu 1991. Osobně si excentrický frontman převzal jen dvě britské hudební ceny Brit Awards. V roce 1977 získala Bohemian Rhapsody sošku za nejlepší singl toho roku, o třináct let později si celá kapela došla pro ocenění za mimořádný přínos.

To nakonec o dva roky později obdržel i sám Mercury, ale už in memoriam. Queen navíc na Brit Awards 1992 opět po patnácti letech uspěli v kategorii nejlepší singl s písní These Are The Days Of Our Lives.

V novém tisíciletí se pak s cenami roztrhl pytel. Kapela Queen byla v roce 2001 uvedena do rock‘n‘rollové síně slávy. O tři roky později uvedli do síně slávy amerických cen Grammy píseň Bohemian Rhapsody, za dalších pět let ji na stejné místo následovaly i skladby We Will Rock You a We Are The Champions.

Dnešnímu zisku čtyř Oscarů (nejlepší mužský výkon v hlavní roli, střih zvuku, mix zvuku a nejlepší střih) už loni předcházel jiný úspěch v zámoří. Queeni se tehdy dočkali hudební ceny Grammy za celoživotní dílo.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen film Bohemian Rhapsody filmové ceny Oscar