Ceny Grammy 2019: Bodovaly Lady Gaga i Ariana Grande

Ariana Grande

Autor: ČTK, stars24.cz

11. února 2019 7:23

Grammy za píseň roku získal americký rapper Childish Gambino za skladbu This Is America, kterou americká hudební akademie ocenila i v kategorii nejlepší rapový výkon spojený se zpěvem a nejlepší videoklip. Tématem písně je násilí v USA, masové používání střelných zbraní a diskriminace Afroameričanů.

Grammy za píseň roku získal americký rapper Childish Gambino za skladbu This Is America, kterou americká hudební akademie ocenila i v kategorii nejlepší rapový výkon spojený se zpěvem a nejlepší videoklip. Tématem písně je násilí v USA, masové používání střelných zbraní a diskriminance Afroameričanů. Zatím tři Grammy byly na dnešním galavečeru v Los Angeles vyhlášeny i pro zpěvačku Lady Gaga a pro písničkářku Brandie Carlileovou. Posmrtně ocenila hudební akademie zpěváka Chrise Cornella.

Cenu pro Cornella, který spáchal sebevraždu v roce 2017 ve věku 52 let, převzali dcera Toni a syn Christopher. Hudební akademie ocenila Cornella za nejlepší rockový výkon za píseň When Bad Does Good z alba vydaného loni. I v předchozím ročníku nejprestižnějších hudebních cen dostal Grammy v této kategorii interpret posmrtně, oceněn byl kanadský zpěvák Leonard Cohen, který zemřel v listopadu 2016.

Letošní 61. ročník cen Grammy zahájila moderátorka galavečera, zpěvačka Alicia Keysová, patnáctinásobná držitelka Grammy, která si hned na úvod přivedla na pódium i bývalou první dámu Spojených států Michelle Obamovou. Ta krátce vystoupila na pódiu se zpěvačkami Lady Gagy a Jennifer Lopezovou a herečkou Jadou Pinkettovou Smithovou a každá z nich řekla, co pro ně hudba znamená.

Nejlepším rockovým albem se stala deska From the Fires americké kapely, která si říká Greta Van Fleet a která byla nominována i v kategorii Objev roku. Cenu Grammy za nejlepší album alternativní hudby dostal od americké hudební akademie osmačtyřicetiletý zpěvák, textař a multiinstrumentalista Beck, který bodoval s deskou Colors.

Svou první Grammy získala pětadvacetiletá americká zpěvačka Ariana Grandeová, když zvítězila v kategorii nejlepší popové vokální album za svou čtvrtou studiovou desku Sweetener.

Dvaatřicetiletá Lady Gaga má po dnešku na kontě už devět cen Grammy. Jako spoluatorka písně Shallow z filmu Zrodila se hvězda, která je nominována i na Oscara a za niž už letos dostala Zlatý glóbus, získala dnes Lady Gaga Grammy v kategorii nejlepší píseň pro vizuální média. Bodovala také v kategorii nejlepší popový sólový výkon s písní Joanne (Where Do You Think You're Goin'?) a nejlepší popový duet za píseň Shallow nazpívanou s Bradleym Cooperem.

Žijícím rekordmanem v historii těchto cen se stal pětaosmdesátiletý hudebník, producent a skladatel Quincy Jones, který letos dostal svou 28. Grammy, tentokrát za nejlepší hudební film (dokument o něm nazvaný Quincy). Nejvíce Grammy (31) dostal britský dirigent maďařského původu Georg Solti (1912-1997).

Mezi vítězi Grammy je letos opět i americký exprezident Jimmy Carter (94), který dostal už potřetí cenu v kategorii nejlepší mluvené slovo, tentokrát za audioverzi své knihy Faith — A Journey for All (Víra - Cesta pro všechny).

Nejlepší filmy ocenila v neděli i BAFTA

Britská akademie filmového a televizního umění (BAFTA) v neděli udělila cenu za nejlepší film černobílému dramata Roma mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Cuarón rovněž získal cenu BAFTA za nejlepší režii.

Cuarón v projevu poděkoval streamovací společnosti Netflix za to, že podpořila natočení tohoto snímku, který není v angličtině. Drama, které získalo i cenu nejlepšího neanglického filmu, proměnilo čtyři nominace z celkových sedmi.

Cenu pro nejlepší herečku získala Olivia Colmanová za představitelku hlavní role historického komediálního dramatu Favoritka. Ta již za svůj výkon v tomto snímku získala několik cen, nedávno například Zlatý glóbus.

Cenu v mužské kategorii nejlepšího herce získal Rami Malek za výkon v roli Freddieho Mercuryho ve snímku Bohemian Rhapsody. Malek prohlásil, že si mimořádně považuje toho, že byl oceněn za tento herecký výkon. AP poznamenala, že cesta filmu, který se stal kasovním i oceňovaným trhákem, byla trnitá kvůli komplikacím a vlažným kritikám.

Favoritka, která s 12 nominacemi BAFTA udělování cen vévodila, získala také ocenění jako nejlepší britský film, nejlepší původní scénář či za nejlepší herečku v hlavní roli.

Cenu za adaptovaný scénář obdrželo životopisné drama BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho. Filmem s nejlepší hudbou se stal romantický snímek Zrodila se hvězda se zpěvačkou Lady Gaga. Film Bohemian Rhapsody pak získal cenu BAFTA za nejlepší zvuk. Cena vycházející hvězdy pak letos připadla herečce Letitii Wrightové.

Témata: Grammy Childish Gambino Lady Gaga Ariana Grande