Zemřel legendární zpěvák Wabi Daněk

Wabi Daněk

Autor: ČTK, stars24.cz

16. listopadu 2017 17:33

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 70 let zemřel Wabi Daněk, folkový písničkář, autor a původní interpret neoficiální trampské hymny Rosa na kolejích. ČTK o tom informovala rodina zemřelého. Více informací rodina sdělovat nebude.

Wabi Daněk delší dobu bojoval se zdravotními problémy. V létě byl nucen kvůli zhoršujícímu se stavu zrušit všechny své koncerty. Mimo jiné odvolal své vystoupení na festivalu Benátská!. "Chodil jsem za ním a poslední dny na tom byl opravdu špatně," řekl ČTK Daňkův spoluhráč z projektu Ďáblovo stádo David Landštof.

Wabi Daněk oslavil sedmdesátiny letos 30. ledna. Zlínský rodák je pro mnohé ikonou českého trampského hnutí. Kromě "Rosy" kytaristu a skladatele Daňka proslavily desítky dalších písní, například Píseň, co mně učil listopad, Nevadí, Fram či Hudsonské šífy. Je držitelem tří autorských a dvou interpretačních Port z kdysi velmi populární soutěže trampské a folkové písně. Za zásluhy o rozvoj žánru získal v roce 1979 Zlatou Portu. Na kontě má více než 150 písní. Až do roku 1983, kdy odešel "na volnou nohu", pracoval jako řidič sanitky.

Alba Rosa na kolejích, které vyšlo v roce 1984, se v polovině 80. let prodalo čtvrt milionu kusů. Jeho poslednímu počiny jsou desky Wabi a Ďáblovo stádo z roku 2012 a Wabi a Ďáblovo stádo - Příběhy písní z roku 2014, na které spolu s kapelou Ďáblovo stádo a s hostujícími Jarkem Nohavicou a Radůzou oživili staré tradicionály.

Daněk hrál mimo jiné i pro krajany v Austrálii, v USA a Kanadě a v roce 2012 na pražském koncertě americké legendy country hudby Krise Kristoffersona, ke kterému ho mnozí příznivci přirovnávají.

Témata: Wabi Daněk úmrtí