Česko je světu pro smích: Tuhle tragédii opravdu posíláte na Eurovizi?!

Eurovision Song Contest 2018 (Photo by: Thomas Hanses)

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

29. ledna 2019 9:35 | Aktualizováno: 29. ledna 2019 16:45

Českou republiku bude letos na Eurovizi reprezentovat skupina Lake Malawi. Dobrá volba? Podle zahraničních fanoušků vůbec ne. Ti se shodují v tom, že zatímco náš loňský reprezentant Mikolas Josef patřil k těm lepším, ten letošní je jeden z nejhorších.

Svědčí o tom četné příspěvky na sociálních sítích. Nejvíce ohlasu sklízejí ty, které jsou s názorem na našeho reprezentanta nekompromisní. Nelíbí se jim a považují ho za velmi špatnou volbu.

"Konečně někdo horší než Francie," napsal jeden z diskutujících. "Otřesná volba," uvedl další. "Nejtrapnější song," přidal se jiný. "Horší písnička než všechny ostatní," napsal další. A podobných příspěvků najdeme více.

Podle někoho je song Friend of a friend trapný, jiný tvrdí, že je otravný. Další se jen spokojí s tvrzením, že je prostě špatný. Líbí se jen několika málo lidem.

Samozřejmě, hudba je o vkusu a co se líbí jednomu, nemusí se líbit jinému. Šanci na vítězství má ale Lake Malawi opravdu velmi malou. Eurovize je o melodické hudbě, silném příběhu a o show. To ukázal Måns Zelmerlöw se svým Heroes, Džamala s písní 1944 nebo loňská vítězka Netta s písní Toy. Nebo Salvador Sobral s procítěnou baladou Amar pelos dois. 

Každý z těchto písní byla jiná, cílily ale na lidské emoce, tlačily na city, na úžasný vizuál a melodickou hudbu, na lehce zapamatovatelný text, nebo prostě a jednoduše na bláznivou šou. Lake Malawi je ale klubová kapela, která má své fanoušky, úzce zaměřenou cílovku, a jen těžko se profiluje, což v jednom rozhovoru přiznal i sám zpěvák.

Na druhou stranu je nutné si přiznat, že z tragické osmičky semifinalistů byli nejlepší, na což ostatně stars24.cz upozorňoval už dříve. Bude ale zázrak, pokud se jim podaří přejít přes semifinále na samotné Eurovizi. Zřejmě jako země neskončíme poslední, konkurence ale bude letos silná a postup do velkého finále je velmi, opravdu velmi nejistý.

Dobrou zprávou je, že ani přesto to Česko nevzdává a bude se pravděpodobně účastnit i v roce 2020. Nezopakuje se tak trapný odchod ze soutěže v roce 2009, poté, co jsme třikrát totálně propadli na samotné dno. 

Smutné ale je, že když už loni Česká republika našla způsob, jak v soutěži uspět, další rok ho opět pohřbí. Stejně jako všechny ty roky předtím. To je bohužel odrazem české hudební kultury.

Témata: Eurovize Lake Malawi