Olympic rozbrečel Prahu! Zahájil oslavy svého 60. výročí

Petr Janda, poslední zakládající člen Olympicu, oslaví letos ve skupině 55 let

Autor: ČTK

19. listopadu 2022 10:24

Ve vyprodané pražské Lucerně se večer uskutečnil úvodní koncert turné s názvem Respect Tour Vlak, co nikde nestaví, na kterém skupina Olympic zahájila oslavy svého 60. výročí. Kapela v nostalgicky laděném programu rozjásala fanoušky, kteří si refrény známých písní zazpívali spolu s ní.

Při písních jako Taky jsem se narodil bos, Dávno nebo Já nejsem zlej měli někteří zejména starší posluchači slzy v očích. Olympiku přišlo na jeviště pogratulovat několik hostů. Oslavenci se dočkali ovací vestoje a přítomní si vytleskali dva přídavky. Výpravnou show zakončila píseň Dědečkův duch.

"To budu vyprávět svým pravnoučatům," podotkl zpěvák a kytarista Petr Janda při pohledu na bouřící hlediště. Druhý koncert se v Praze uskuteční 19. listopadu. Dalších 58 vystoupení v rámci turné k jubileu čeká Olympic příští rok.

Večer na scéně evokující vlakové kupé efektně zahájila skladba Vlak, co nikde nestaví, během které k ní kapela na projekční ploše představila videoklip. Jako první host vystoupil Michal Prokop, který si za doprovodu archivních záběrů bývalých členů Olympiku s kapelou zazpíval starý hit Snad jsem to zavinil já.

Členové Olympiku hned v první části vystoupení dali najevo, že nechtějí jen vzpomínat na minulost. Za starší hit Osmý den zařadili píseň Pálím tvář ze svého zatím posledního, dva roky starého alba Kaťata. Období monotematických alb Olympiku připomněly písně Já a Okno mé lásky z projektu Ulice. Nečekanou vsuvkou byla akustická část, kdy všichni čtyři členové Olympiku vzali do rukou kytary a v komorní atmosféře zahráli písně Bon soir mademoiselle Paris a Kufr.

Dalším hostem byl Michal Pavlíček, který zahrál improvizované kytarové sólo ve skladbě Je to tvá vina. Píseň Nikdo nejsme akorát s kapelou zazpíval Milan Peroutka mladší, syn zemřelého bubeníka Olympiku Milana Peroutky. Dalšího mrtvého člena Olympiku, hráče na klávesové nástroje Milana Berku, ve skladbě Dynamit nahradil Marek Ztracený. Mezi hosty byla i dcera Petra Jandy Marta v písni Jako zamlada nebo bývalý člen Olympiku Jiří Valenta, který ozdobil hrou na foukací harmoniku titulní skladbu alba Želva z roku 1968 považovaného za první českou beatovou dlouhohrající desku. Oblíbenou Jasnou zprávu s Jandou zazpívala Lída Finková. Závěrečné přídavky Otázky a Slzy tvý mámy pak s kapelou zpíval celý sál.

Témata: Skupina Olympic