Zaplněná Lucerna byla na koncertu Pocta Martě svědkem výjimečného vystoupení Marty Kubišové

Marta Kubišová

Autor: ČTK

4. listopadu 2022 7:29

Zaplněná Lucerna dnes byla na koncertu Pocta Martě svědkem výjimečného vystoupení Marty Kubišové, která při této příležitosti zazpívala slavnou Modlitbu a společně s ostatními účinkujícími píseň Hey Jude. Písně za velkého nadšení publika zazněly na konci večera, na němž pěvecké hvězdy popřály k jejím osmdesátinám. Předchozí vystoupení Kubišové viděli diváci v Lucerně 16. listopadu 2019, kdy zazpívala jako host programu s názvem Samet 30. V rozhovorech poté uváděla, že již na pódiu zpívat nebude. Svou pěveckou kariéru oficiálně ukončila v roce 2017.

Mezi umělci, které si pro koncert vybrala sama Kubišová, byli například Vojta Dyk, Aneta Langerová, Jana Kirschner nebo skupina Jelen. Hity známé v podání Kubišové zaranžoval Petr Malásek a o doprovod se postaral Symfonický orchestr Českého rozhlasu a Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu. Moderátorem večera byl Václav Kopta.

"Koncert pro Martu je především poctou legendě české hudby Martě Kubišové, nicméně smyslem této akce je také oživit starší písně novou úpravou a zpěvem mladých interpretů. Některé písně ve skvělých aranžích Petra Maláska, které na koncertě zazní, využijeme ve vysílání stanic Českého rozhlasu. Stejně tak, jako se to povedlo například u koncertu Karel Kryl 70," uvedl generální ředitel pořádajícího Českého rozhlasu René Zavoral.

Slavnostní představení zahájila píseň Dobrodružství s bohem Panem. Zazpívaly ji Hana Holišová a Berenika Kohoutová, které alternují v titulní roli divadelního recitálu Marta, jehož premiéra se letos 9. června uskutečnila na nádvoří pražského Muzea Kampa.

Poté moderátor Kopta uvedl do první řady v hledišti Kubišovou, jejíž příchod doprovázely dlouhé ovace vestoje. O jejich ukončení musela požádat sama oslavenkyně.

Během večera zazněly mimo jiné známé písně jako Depeše v podání Holišové, Lampa (Kateřina Marie Tichá), Oh, Baby, Baby (Kirschner), Nepiš Dál (Ondřej Ruml) nebo Proudy (Langerová). Dyk zaujal publikum vokální improvizací ve skladbě Loudá se půlměsíc a indisponovaného Václava Neckáře nahradil v písni Ring-o-ding jeho bratr Jan.

"Je úžasné, jak to těm mladým zpívá. Je to úžasný večer, jestli mě neklepne dnes, tak už nikdy," rozesmála přítomné v průběhu vystoupení Kubišová.

Mezi gratulanty byly také zástupkyně společnosti Helppes, které Kubišové poděkovaly za dlouholetou podporu při ochraně zvířat.

Kubišová tento týden u příležitosti svých osmdesátin získala ocenění v podobě pamětního tisku bankovky se svojí podobiznou. Podobné pocty se zatím dostalo hokejistovi Jaromíru Jágrovi, zpěvákovi Karlu Gottovi a bývalému prezidentovi Václavu Havlovi.

Kubišová třikrát vyhrála anketu o nejpopulárnější zpěvačku Zlatý slavík a získala také zlatou Bratislavskou lyru 1968. Vystoupila mimo jiné v pařížské Olympii, v Cannes na festivalu MIDEM a zahrála si ve filmu svého bývalého manžela Jana Němce Mučedníci lásky nebo v seriálu Píseň pro Rudolfa III. Za normalizace nemohla kvůli represím komunistického režimu vystupovat. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit ke zpívání až téměř po 20 letech v listopadu 1989. Kubišová vypráví svůj životní příběh na akci Noc s legendou, která se uskuteční ještě 17. listopadu ve Strakonicích a 25. listopadu v Příbrami.

Témata: Marta Kubišová Velký sál Lucerna