Rybičky 48 oslaví už 20. výročí!

Na Votvíráku nechyběly ani Rybičky 48

Autor: ČTK

18. října 2022 19:55

Kutnohorská punkrocková skupina Rybičky 48 se na třetí pokus 20. října představí na koncertě v pražské O2 areně. Předchozí dvě plánovaná vystoupení se neuskutečnila kvůli protiepidemickým opatřením.

"Původně to měla být rocková 'maturita' po osmnácti letech naší činnosti, ale covid tomu zamezil stejně jako o rok později rockový 'reparát', a tak z toho jsou oslavy dvaceti let naší činnosti," uvedl v rozhovoru s ČTK zpěvák a baskytarista Rybiček 48 Kuba Ryba.

Na koncertu v největší tuzemské hale, kam se kapela od svých punkových začátků v malých klubech posunula, nebudou mít Rybičky 48 žádnou předkapelu. "Upřímně, ony ty předkapely na velkých koncertech nikoho moc nezajímají. Je to taková nešťastná role. Tak jsme si řekli, že před zahalenou stage dáme velké promítací plátno, na kterém pojedou všechny naše videoklipy. Od těch nejnovějších až po ty nejstarší. Než se začne hrát, pustíme ještě asi tříminutový trailer na dokument k našemu dvacátému výročí, který vyjde příští rok na jaře. Potom spadne opona a my se na to vrhneme," popsal úvod koncertu Ryba.

Skupina Rybičky 48 odehrála první vystoupení 22. listopadu 2002 v kutnohorském klubu Česká 1. "Bylo tam asi padesát lidí na tři kapely. O2 arena je pro nás obrovská odměna. Během těch dvaceti let se stalo strašně moc věcí, spousta koncertů. Milníků bylo hodně a je legrační na to vzpomínat. Člověk se pak cítí jako dvacetiletý, i když už ho všechno bolí," vzpomínal Ryba.

Skupinu Rybičky 48 tvoří zpěvák a baskytarista Jakub Ryba, kytarista Petr Lebeda a bubeník Ondřej Štorek. Zhruba před osmi lety se dalším členem kapely stal Michal Brener, který nahradil Jana Štrupa.

"Myslím, že kdybychom se jen tak potkali v hospodě a neznali se, tak jsme natolik rozdílní, že by to nebylo přátelství na první pohled. Ani nás tak nestmelilo to, že by se nám posledních šest sedm let dařilo, ale spíše doba, kdy jsme nikoho moc nezajímali. Na začátku v kapele naše chlapecká ega bojovala, byli jsme testosteronem nabití mladí kreténi a každý si myslel, že je nejlepší. Ale vždycky jsme si to nějak vysvětlili a dneska už prakticky není o co bojovat. Vždyť nám bude za chvilku čtyřicet," popsal atmosféru v kapele Ryba. "Už jsme si za tu dobu zvykli, že je nejlepší si všechno hned na rovinu vysvětlit. Nejhorší jsou domněnky," dodal.

Debutovou desku Adios Embryos! vydali Rybičky 48 v roce 2006. Kapele tehdy pomohli zejména dva zkušení producenti, baskytarista Vladimír Šťástka z Visacího zámku a zpěvák Luboš Pospíšil. "Rybičky 48 jsou český bigbít říznutý různými směry, které nás baví. Nepatříme do žádné hudební škatulky, většinou hrajeme veselé písničky pro veselé lidi," charakterizoval kapelu Ryba.

Témata: skupina Rybičky 48