Imagine Dragons a Eric Clapton. Česko dnes zažije koncertní ráj

Imagine Dragons

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

5. června 2022 11:43

Na pražském letišti Letňany se dnes uskuteční koncert americké kapely Imagine Dragons, který je součástí jejich evropského Mercury Tour. Skupina na vystoupení v Praze vyprodala lístky během několika dní. V Praze také dnes po devíti letech zahraje Eric Clapton.

Britský kytarista, zpěvák a hudební skladatel Eric Clapton dnes v Pražské O2 aréně zahájí své měsíční evropské letní turné. V české metropoli zahraje po devíti letech. Poté Claptona čeká dalších 14 zastávek, turné zakončí na konci června v Moskvě. Jeho poslední koncert v Praze v roce 2013 podle pořadatelů sledovalo 14.000 diváků. V Praze měl vystoupit už v roce 2020, ale koncert byl několikrát přeložen kvůli proticovidovým opatřením.

Clapton podle zveřejněného playlistu zahraje své sólové písně i starší hity, které hrál se skupinami Cream nebo Derek and the Dominos. Umělce doprovodí dlouholetí spolupracovníci Nathan East (basová kytara), Paul Carrack (klávesy), Chris Stainton (klávesy), Doyle Bramhall II (kytara) a vokalistky Sharon Whiteová a Katie Kissoonová.

Sedmasedmdesátiletý hudebník je mimo jiné členem Rokenrolové síně slávy, držitelem 18 cen Grammy včetně ceny za celoživotní dílo nebo Řádu britského impéria. Prestižní hudební magazín Rolling Stone zařadil Claptona v roce 2003 na čtvrté místo v žebříčku 100 nejlepších kytaristů všech dob.

V Praze se také uskuteční první ze dvou koncertů americké kapely Imagine Dragons

Akci doprovázejí dopravní opatření podobná jako v případě květnového vystoupení německé kapely Rammstein. V místě konání akce není možnost parkování. Návštěvníci mají na doporučení pořadatelů využívat posílenou linku metra C.

Areál letiště bude pro příchozí otevřen v 16:00, v 17:55 vystoupí česko-slovenská zpěvačka Karin Ann, v 18:45 se představí Kanadská indierocková skupina Mother Mother. Koncert Imagine Dragons by měl začít ve 20:15. Osoby mladší 15 let mohou na koncert pouze v doprovodu dospělého.

Cenou Grammy oceněná americká skupina vyrazila na turné propagující album Mercury – Act 1, které vyšlo začátkem loňského září. Nahrávku vzniklou ve spolupráci s producentem Rickem Rubinem, jenž se v minulosti podílel na nahrávkách Linkin Park nebo Red Hot Chili Peppers, předznamenala dvojice singlů Cutthroat a Follow You.

Imagine Dragons vznikli v roce 2008. Jejími členy jsou zpěvák a bubeník Dan Reynolds, kytaristé Ben McKee a Wayne Sermon a bubeník Dan Platzman. V České republice vystoupili zatím čtyřikrát. Před devíti lety jim stačil při vystoupení v Praze klub SaSaZu, o tři roky později již jejich mixu rocku, alternativy, popu a elektroniky aplaudovala vyprodaná pražská O2 arena. V červenci 2017 zahráli Imagine Dragons na ostravském multižánrovém mezinárodním hudebním festivalu Colours of Ostrava. O rok později v pražské O2 areně při světovém turné představili album Evolve.

Témata: Imagine Dragons Clapton Eric