Vystupovali s nimi Karel Gott i Lucie Bílá. Teď mají Alexandrovci v Česku stopku!

Alexandrovci 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

4. března 2022 21:22

Pořadatelé koncertů ruského armádního pěveckého a tanečního souboru Alexandrovci pozastavili prodej vstupenek na jejich letošní turné v Česku. Soubor měl vystoupit na koncertech v Karlových Varech a v Praze.

Organizátoři nyní musí s ruskou stranou vyřešit finanční otázky spojené se zrušenými koncerty. ČTK o tom dnes za pořadatele informovala Renata Štupáková.

"Myslím si, že by se neměla plést politika do kultury, ale za situace, která na Ukrajině nastala, nemůžeme jednat jinak," uvedla Štupáková.

Některé evropské státy, například Estonsko, vystoupení ruského armádního souboru kvůli ruské anexi Krymu zrušilo už před několika lety. Tuzemské koncerty Alexandrovců v minulosti provázely protesty protiruských aktivistů. Například skupina Kaputin! už v roce 2018 v Praze oslovovala návštěvníky koncertu s tím, že Alexandrovci nejsou zábava, ale propaganda.

Ruský armádní soubor Alexandrovci uspořádal první veřejné vystoupení 12. října 1928 v Ústředním domě Rudé armády v Moskvě. Tehdy se jmenoval Soubor rudoarmějské písně a tvořilo ho 12 mužů - osm zpěváků, dva tanečníci, harmonikář a recitátor.

S Alexandrovci jako hosté vystupovali například Karel Gott, Lucie Bílá, Petr Kolář, Petra Janů, Aleš Brichta, Bára Basiková či houslový virtuos Pavel Šporcl.

Témata: Alexandrovci