Benefiční Koncert pro Ukrajinu: Lidé se v Praze sešli na podporu okupovaného státu

Benefiční Koncert pro Ukrajinu 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. března 2022 21:33 | Aktualizováno: 1. března 2022 23:28

Benefiční koncert, který se dnes večer konal na Václavském náměstí v Praze, vynesl desítky milionů korun na pomoc válčící Ukrajině. Pořadatelé z České televize oznámili, že během více než tříhodinového koncertu se podařilo díky dárcovským DMS vybrat 22,5 milionu korun, dalších 158 milionů korun dorazilo do sbírky SOS Ukrajina neziskové organizace Člověk v tísni. Za vybranou částku zajistí humanitární pracovníci nejzákladnější potřeby pro oběti konfliktu.

Koncert, který sledovalo několik tisíc lidí všech generací, kteří zaplnili horní třetinu Václavského náměstí, zakončila ukrajinská hymna v podání sboristů Národního divadla pod vedením Jaroslava Kyzlinka. Bez nároku na honorář vystoupili například Mirai, Vesna, Michal Hrůza a Kapela Hrůzy, Chinaski, Pražský výběr, I Love You Honey Bunny, Marie Rottrová, Mig 21 nebo Komorní orchestr České filharmonie. Písničkáři Jaroslav Hutka a Tomáš Klus zahráli své nové skladby inspirované aktuálním děním na Ukrajině. "Taková nabídka se neodmítá. Člověk se v určitých věcech musí postavit na nějakou stranu a pro nás to bylo naprosto jednoznačné rozhodnutí," řekl ČTK Petr Janda ze skupiny Olympic, která si připravila písně Otázky a Slzy tvý mámy.

Policie, která na akci dohlížela, uzavřela v horní části náměstí dopravu v obou směrech. Někteří posluchači si s sebou přinesli vlajky Ukrajiny či Evropské unie. Třímali také transparenty proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi. Některé nápisy kritizovaly i českého prezidenta Miloše Zemana, který Putinovu politiku dlouhodobě podporoval a distancoval se od ní až po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Charitativní pásmo odvysílal vedle České televize i Český rozhlas Radiožurnál nebo TV Nova a na svých facebookových platformách i desítky českých veřejných a soukromých institucí a dalších médií, i zahraniční pobočky Českých center ve světě.

Celým večerem, jenž zprostředkoval i náhled na aktuální situaci na Ukrajině či vhled do života Ukrajinců v Česku, provedla moderátorská dvojice Světlana Witowská a Daniel Stach. Kromě umělců na pódiu přivítali také další hosty, kteří ve svých projevech odsoudili napadení Ukrajiny. Mezi nimi byl například spoluzakladatel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek, britský hudebník a herec Chris Jagger, mladší bratr frontmana skupiny The Rolling Stones Micka Jaggera, nebo šéfdirigent České filharmonie Semjon Byčkov.

V závěru koncertu na pódium přišel také ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis. Ve svém projevu označil počínání ruských vojsk v jeho zemi za genocidu a ocenil českou pomoc. "Potřebujeme zbraně, zbraně, zbraně...," zdůraznil.

Česká kulturní scéna se rozhodla vymezit vůči agresi Ruska na Ukrajině také připojením ke společné výzvě #kulturaproukrajinu a uspořádáním benefičního koncertu 3. března od 18:00 na pražské Kampě. Vystoupí čeští hudební interpreti a osobnosti kulturní scény. Podporu Ukrajině vyjádřily různé české kulturní, akademické a společenské instituce.

Témata: Praha demonstrace na podporu Ukrajiny