Ceny Anděl: Dnes se dozvíme, kdo se probojoval do finále!

hudební ceny

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. února 2022 8:34

Pořadatelé cen České hudební akademie (ČHA) Anděl dnes na tiskové konferenci v Praze oznámí trojici nominovaných v každé kategorii. Ceny Anděl za rok 2021 udělí 27. dubna v základních i žánrových kategoriích. Novinkou letošního ročníku bylo tříkolové hlasování, které pořadatelé zavedli kvůli stále vzrůstajícímu množství vznikajících nahrávek.

Prvního ze tří kol hlasování se zúčastnilo více než 370 akademiků. Na hlasování dohlíží notář. Orientační seznamy, z nichž lidé z hudební branže vybírali, organizátoři konzultovali s vydavateli a samotnými umělci. Zařadili do nich i návrhy od veřejnosti a nezávislých vydavatelů, kteří mohli až do konce loňského roku své tituly přihlásit na internetu. V posledních letech je součástí cen Anděl také speciální kategorie, o jejímž vítězi rozhoduje veřejnost.

Předávání cen Anděl se bude konat 27. dubna v pražském Veletržním paláci, kde se ceremoniál v minulosti již několikrát uskutečnil. Po dvou ročnících ovlivněných protipandemickými opatřeními pořadatelé plánují návrat k vyhlašování za přítomnosti publika. Lucie Hájková z pořádající agentury Luff Production uvedla, že večer chystají jako velkou oslavu hudby. Během ní divákům připomenou zásadní momenty, které se loni odehrály v české hudbě. "Oceníme výjimečné počiny napříč žánry a diváci se mohou těšit na vystoupení v netradičních hudebních i vizuálních pojetích," sdělila.

V loňském roce zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na hudebních cenách Anděl proměnila se svým albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna. Do síně slávy cen Anděl akademici zvolili Roberta Křesťana. Vzhledem k protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil bez publika, pouze za přítomnosti nominovaných umělců.

Témata: Ceny Anděl