Hudební ceny Anděl 2021 se blíží. Vše, co potřebujete vědět

hudební ceny

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. února 2022 17:50

Předávání cen České hudební akademie (ČHA) Anděl se bude konat 27. dubna v pražském Veletržním paláci, kde se ceremoniál v minulosti již několikrát uskutečnil. Po dvou ročnících ovlivněných protipandemickými opatřeními pořadatelé plánují návrat k vyhlašování za přítomnosti publika.

Ceny Anděl Coca‑Cola 2021 se budou tradičně udělovat v základních i žánrových kategoriích. Novinkou letošního ročníku je tříkolové hlasování.

V těchto dnech se koná druhé kolo hlasování, v němž akademici ze sedmi jmen vyberou v každé kategorii trojici nominovaných. Spolu s ním a Hájkovou v radě ČHA usedli hudební publicista Josef Vlček a ředitelka České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu Petra Žikovská. Prvního kola hlasování se zúčastnilo přes 370 lidí z hudební branže.

Na hlasování dohlíží notář. Orientační seznamy, z nichž akademici vybírali, organizátoři konzultovali s vydavateli a samotnými umělci. Zařadili do nich i návrhy od veřejnosti a nezávislých vydavatelů, kteří mohli až do konce roku 2021 své tituly přihlásit na internetu. V posledních letech je součástí cen Anděl také speciální kategorie, o jejímž vítězi rozhoduje veřejnost.

V loňském roce zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na hudebních cenách Anděl proměnila se svým albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna. Do síně slávy cen Anděl akademici zvolili Roberta Křesťana. Vzhledem k protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil bez publika, pouze za přítomnosti nominovaných umělců.

Témata: Ceny Anděl