Sledovali jsme ŽIVĚ: Eurovizi 2018 vyhrála Izraelka Netta. Čech Mikolas Josef skončil šestý!

Eurovision Song Contest 2018 vyhrála zpěvačka Netta

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. května 2018 21:00 | Aktualizováno: 13. května 2018 1:14

V portugalském hlavním městě se dnes konalo velké finále největší hudební soutěže světa Eurovision Song Contest. V nejsledovanější nesportovní události na světě, známé v Česku jako Eurovize, se představili zástupci 26 zemí, mezi nimiž se podruhé v historii objevil i český kandidát, zpěvák Mikolas Josef. Ten nakonec skončil na úchvatném šestém místě, vyhrála izraelská zpěvačka Netta s písní TOY. Průběh celé soutěže, která zrodila takové hvězdy jako kapely ABBA, Lordi nebo zpěvačku Céline Dion, jsme pro vás sledovali živě.

Josef měl podle bookmakerů velkou šanci na úspěch a vyloučeno nebylo ani celkové vítězství. Konkurence ale byla obrovská, utkal se se zástupci Ukrajiny, Španělska, Slovinska, Litvy, Rakouska, Estonska, Norska, Portugalska, Británie, Srbska, Německa, Albánie, Francie, Dánska, Austrálie, Finska, Bulharska, Moldavska, Švédska, Maďarska, Izraele, Nizozemska, Irska, Kypru a Itálie. Vítěze volí televizní diváci v kombinaci s odbornými porotci.

Podruhé v historii se mu však povedlo postoupit do finále. Česká republika se soutěže zúčastnila v letech 2007, 2008, 2009, 2015, 2016 a 2017. Nejlepšího výsledku ale zatím dosáhla v roce 2016 pouze Gabriela Gunčíková, která postoupila do finále a s písní I Stand a obsadila 25. místo z 26. Vůbec prvním Čechem, který v Eurovizi zpíval, byl v roce 1968 Karel Gott. Zastupoval ale Rakousko s písní Tausend Fenster a skončil na třináctém místě ze 17.

Eurovizi 2018 nakonec vyhrála izraelská zpěvačka Netta, na druhém místě se umístila kyperská zpěvačka Eleni Foureira a třetí příčku obsadil Rakušan Cesár Sampson. Český zpěvák Mikolas Josef se po konečném součtu výsledků umístil na šesté pozici.

Eurovision Song Contest 2018 jsme sledovali ŽIVĚ: 

Hned v úvodu celého Grand finále se představili Ana Moura a Mariza, velká jména hudebního žánru Fado, tradiční portugalské hudby. Následně na pódium nastupují všichni účastníci, kteří postoupili ze dvou semifinálových kol. Z každého kola se do finále dostalo 10 zemí, vítězná země z loňského roku a velká pětka, která soutěž financuje, mají postup do finále automatický.

Jako první soutěžící se představil ukrajinský zpěvák MELOVIN s písní Under The Ladder. Ukrajina má zatím stoprocentní bilanci, co se týče účasti ve finále, a mezi absolutní vítěze patří například slavná zpěvačka Ruslana nebo předloňská vítězka Džamala.

Dalším soutěžícím bylo španělské duo Amaia y Alfred, které patří mezi velkou pětku a divákům se proto představuje poprvé až ve finále. Baladickou píseň Tu Canción zpívají ve španělštině. Třetí v pořadí vystoupila slovinská zpěvačka Lea Sirk s písní Hvala, ne!, která se také vyhnula zaběhnuté angličtině a song zpívá ve svém rodném jazyce. Podle bookmakerů ale nejsou šance na vítězství ani jedné z těchto zemí příliš velké.

Ieva Zasimauskaitė z Litvy se před několika lety zúčastnila juniorské verze této soutěže a dnes se představila s písní When We're Old. Stejně jako v případě španělských zástupců jde o baladickou píseň, zatímco ukrajinská a slovinská výprava přednesly rychlejší rockově-popové písně.

Čtvrtý v pořadí vystoupil jeden z favoritů soutěže, Rakušan Cesár Sampson s písní Nobody But You. Rychlá a melodická píseň ho staví do popředí a jako jeden z mála soutěžících sklidil velký potlesk už při svém nástupu.

Estonská zpěvačka Elina Nechayeva se představila s písní La Forza, kterou zpívá v italštině. Od ostatních soutěžících se odlišuje především vizuální stránkou svého vystoupení, na její obrovské šaty jsou totiž promítány světelné efekty.

Samotné šaty přitom byly jednou z nejdražších rekvizit, které se kdy v soutěži objevily. Jejich cena se totiž pohybuje kolem 65 tisíc eur, tedy zhruba 1,7 milionu korun.

Dalším soutěžícím byl norský nesmírně populární zpěvák Alexander Rybak, který v soutěži vystoupil už v roce 2009. Tehdy s písní Fairytale vyhrál a do loňského roku byl nejúspěšnějším vítězem v historii soutěže.

Dnes přednesl píseň That's How You Write A Song, kterou roztančil publikum a sklidil velký úspěch. I on je jedním z horkých favoritů soutěže a kandidátem na vítěze.

Osmým soutěžícím bylo Portugalsko, které se ve velkém finále představilo divákům poprvé. Jako vítěz loňského kola se nemuselo účastnit semifinálových kol. Zpěvačka Cláudia Pascoal vystoupila s písní O Jardim.

I devátý soutěžící, britská zpěvačka SuRie, vystoupila na Grand finále poprvé. Jako jedna ze zemí, která soutěž financuje, má postup do finále automatický. S melodickou popovou písní Storm by se i ona mohla umístit na předních příčkách.

Její vystoupení ale narušil divák z publika, který vlezl na pódium a vytrhnul SuRie mikrofon z ruky a začal do něj křičet. Je nyní na porotcích, jak se k této události postaví, v případě narušení vystoupení by totiž mohla zpěvačce hrozit i diskvalifikace, a to i přesto, že nedošlo k selhání její vinou. Nakonec se ale porota usnesla, že SuRie může svou píseň přednést na konci velkého finále ještě jednou. Zpěvačka to však odmítla, protože byla se svým výkonem spokojena.

Další vystoupení patřilo srbské dvojici Sanja Ilić & Balkanika s písní Nova Deca. Ani tato píseň nezazněla v angličtině a potvrzuje tak, že se do soutěže dostává stále více songů v rodném jazyce zpěváků.

Jedenáctým soutěžícím byl německý zástupce Michael Schulte. V písni You Let Me Walk Alone formou smutné balady zpíval o tom, jak jeho otec odešel, když Michaelovi bylo pouhých 14 let.

Po něm se představil albánský zpěvák Eugent Bushpepa s písní Mall. Další zpěvačkou byla francouzská zástupkyně a opět členka velké pětky, Madame Monsieur s písní Mercy.

Poté ale přišla chvíle, na kterou všichni Češi čekali. Náš zástupce Mikolas Josef vystoupil s písní Lie To Me a nejen svým saltem uchvátil publikum. Dalším v pořadí, dánským zástupcem, byl zpěvák Rasmussen, který svým vystoupením s písní Higher Ground ctí tradici legendárních vikingů. 

Australanka Jessica Mauboy má za sebou bohatou historii. Vystupovala například se zpěvačkou Beyoncé, rapperem Snoop Dogem nebo pro amerického exprezidenta Baracka Obamu. Dnes vystoupila s písní We Got Love.

V pořadí sedmnáctou soutěžící byla finská zástupkyně Saara Aalto s popovou písní Monsters. Následovalo bulharské trio EQUINOX se songem Bones a moldavské uskupení DoReDoS s písní My Lucky Day, při níž využilo netradiční prvek "dvojníků" na pódiu.

Švédský zpěvák Benjamin Ingrosso zaujal diváky tanečními kreacemi a po jeho písni Dance You Off vystoupila maďarská metalová kapela AWS. Jako jediný zástupce tohoto žánru na Eurovizi přednesli píseň Viszlát Nyár.

Dvaadvacátá vystupující, izraelská zpěvačka Netta, je alespoň dle YouTube naprostou favoritkou. Její videa mají na kanálu soutěže Eurovision Song Contest největší odezvu a desítky milionů přehrání. Vystoupila s písní TOY.

Nizozemsko reprezentuje zpěvák Waylon, který jako jeden z mála zpěváků a jediný za několik posledních ročníků vystoupil s písní ve stylu country, songem s názvem Outlaw In 'Em. 

Irsko, které se po pěti letech dostalo opět do finále, je nejúspěšnější zemí světa. V Eurovizi už vyhrálo celkem sedmkrát a letos je důvodem, díky kterému byly čínské televizi odebrány vysílací práva. Cenzurovala totiž vystoupení zpěváka Ryana O'Shaughnessyho, které v písni Together zobrazuje blízký vztah dvou mužů.

Předposlední soutěžící, kyperská zpěvačka Eleni Foureira, je podle bookmakerů naprostou favoritkou dnešního večera. Vystoupila s melodickou písní Fuego. Šestadvacítku zemí následně uzavřeli Ermal Meta a Fabrizio Moro se songem Non Mi Avete Fatto Niente.

Po všech šestadvaceti finálových vystoupeních odstartovaly moderátorky soutěže hlasování, do kterého se mohou zapojit diváci ze všech 43 zúčastněných zemí, tedy i z těch, které nepostoupily do finále. 

Poté už na scénu nastoupil doprovodný program, který je vždy jedním z největších překvapení soutěže. V tom dnešním se představili čtyři portugalští umělci Sara Tavares, Plutónio, Dino D'Santiago a Mayra Andrade. Hudební podklad jim tvoří jeden z nejznámějších evropských producentů, hudebník BRANKO.

Není bez zajímavosti, že britská zástupkyně SuRie neměla jako jediná dnešní vystupující ani po hodině od svého vystoupení stále na YouTube kanálu Eurovision Song Contest záznam. Absence videa zřejmě souvisí s narušením jejího programu, a je otázkou, jestli se jej porotci snaží vystřihnout, nebo jej ve videu nechají, či jej vůbec nezveřejní. S největší pravděpodobností vedení soutěže čekalo na opakované vystoupení zpěvačky, které ale SuRie odmítla.

Nakonec se vystoupení zpěvačky SuRie na YouTube objevilo, inkriminovaný záběr narušeného vystoupení byl ale vystřižen. I přesto se video objevilo zhruba hodinu a půl od vystoupení zpěvačky, zatímco v ostatních případech to byla otázka několika minut.

V průběhu hlasování se diváci následně seznámili s historií Portugalska v soutěži Eurovize a poté se mohli podívat na sestřih z juniorské verze soutěže, která se stejně jako seniorská koná každý rok.

Následně vystoupil loňský vítěz Salvador Sobral. V průběhu uplynulého roku jej potkalo několik zdravotních problémů, z nichž nejzávažnější byla transplantace srdce, přesto na něm nebylo nic znát a píseň Mano a Mano odzpíval v plné síle.

K druhému songu Amar Pelos Dois, s nímž loňský ročník soutěže vyhrál, si přizval skutečné překvapení dnešního večera. Na pódiu s ním vystoupila obrovská hvězda Jižní Ameriky a brazilská legenda, zpěvák Caetano Veloso.

Hlasování bylo po těchto vystoupeních ukončeno a celá Evropa v napětí očekává výsledky. Ty se skládají ze dvou částí, nejprve udělují hlasy národní porotci všech 43 zúčastněných zemí, k nimž se poté přičtou hlasy diváků. 

Průběžné výsledky ukazovali, že český zástupce Mikolas Josef nemá šanci vyhrát. Velkým překvapením byl propad Alexandera Rybaka, naopak se naplňovaly předpovědi o úspěchu Kypru, Izraele nebo Rakouska. Po hlasování odborných porotců se na prvním místě umístilo Rakousko, na druhém Švédsko a třetí příčku obsadila Izrael. Mikolas Josef obsadil 15. místo. Rozhodující ale byly hlasy diváků.

Ty v závěru vše změnily. Na prvním místě se umístila Izrael, jejíž zástupkyně Netta se stala výhercem celé soutěže. Na druhém místě se umístila kyperská zpěvačka Eleni Foureira a třetí příčku obsadil Rakušan Cesár Sampson. Česko ale může slavit obrovský úspěch. Mikolas Josef po konečném součtu výsledků obsadil úchvatnou šestou pozici!

Témata: Eurovize Eurovision Song Contest 2018 Netta (zpěvačka) Mikolas Josef