Slavík si vzkříšení nezasloužil, neudrží krok s dobou. Dejme mu ale šanci!

Karel Gott na vyhlášení ankety Český slavík 2017. Komentář

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

18. listopadu 2021 16:55 | Aktualizováno: 18. listopadu 2021 22:01

Český slavík je zpět! Mnozí lidé ovšem pochybují, že je vykřičník hlásající do světa tuto zprávu namístě. Má v roce 2021 existence podobné ankety popularity vlastně smysl?

Zítra se po čtyřleté pauze bude opět udělovat ocenění Český slavík, určené zpěvákům, zpěvačkám, kapelám a nově také rapperům. Zařazení další kategorie s interprety, jejichž jména znají převážně zástupci nejmladší generace, se zdá být důkazem toho, že anketa drží krok s dobou. Tak tomu ale není. Přestože se dokonce hlasovalo po internetu…

Třeba takový Tomáš Klus, jeden ze dvou žijících pokořitelů Karla Gotta, již předem oznámil bojkot Slavíka, ačkoliv to odůvodnil něčím jiným. Pravdou však je, že tohoto kroku rozhodně nemusí dlouze litovat.

Byly časy, za minulého režimu a společného státu se Slováky, kdy vítězství ve Zlatém slavíkovi hodně znamenalo. Názorně to demonstruje příklad nedávno zesnulého Miroslava Žbirky. Triumfem v roce 1982 se zapsal do paměti mnoha posluchačům, častěji Čechům, kteří o něm do té doby neslyšeli.

Dnes, v éře internetu a sociálních sítí, už interpretům nemá Slavík v tomto směru čím posloužit. Není proto divu, že mnozí rezignují na to, aby vůbec obnovení jeho existence reflektovali. Zvlášť když na Facebooku či Instagramu mají násobně více fanoušků, než kolik dorazí hlasů v rámci ankety.

Slavík nikdy nereflektoval, který zpěvák či hudebník je profesně nejlepší. V současnosti však ani neukáže, kdo na scéně je nejpopulárnější. To byl přitom vždycky jeho cíl. Když k tomu připočteme odchod dlouholetého suveréna Gotta, jehož popularitu zpochybnit zkrátka nešlo, začne být zřejmé, že jeho znovuzrození nemělo moc velký smysl, a především pak význam pro hudební průmysl.

Právo na existenci však Český slavík rozhodně má a úplné odsouzení si dopředu nezaslouží. Nezbývá než doufat, že alespoň páteční slavnostní vyhlášení se podaří pojmout způsobem odpovídajícím roku 2021.

Témata: komentář Český slavík