Eurovize 2022: Kde a kdy se bude konat?

Eurovision Song Contest

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. října 2021 11:56

Příští ročník mezinárodní písňové soutěže Eurovize se uskuteční v italském Turíně, oznámili dnes podle agentury DPA organizátoři. Průmyslová italská metropole v podhůří Alp zvítězila nad 16 dalšími italskými městy. Zároveň byly zveřejněny i termíny soutěže - finále je naplánováno na 14. května 2022 ve víceúčelové hale Palasport Olimpico a semifinále na 10. a 12. května.

Kromě Turína se do finálové pětice v konkurzu na pořádání soutěže dostaly také Milán, Bologna, Rimini a Pesaro. Římu se to nepodařilo, ač právě odtamtud pochází rocková skupina Maneskin, která vyhrála letošní Eurovizi pořádanou v Rotterdamu, a získala tak pro Itálii výsadu hostit další ročník. Eurovize se konala v Itálii již dvakrát, a to v roce 1965 v Neapoli a v roce 1991 v Římě.

Hala Palasport Olimpico byla postavena pro účely zimních olympijských her v roce 2006 a může pojmout až 15.000 návštěvníků. Itálie doufá, že do května budou zrušena veškerá omezení přijatá v souvislosti s koronavirem, a že tak bude možné využít celou kapacitu arény.

"Pro naše město je to velká čest," řekla končící starostka Turína Chiara Appendinová. "Jsme rádi, že můžeme Itálii představit tak velkému publiku a chystáme se přivítat hosty z celé Evropy," doplnila.

Témata: Eurovize