"Trump je prase!" Roger Waters z Pink Floyd v Praze pořádně řádil!

Roger Waters z legendární skupiny Pink Floyd

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

28. dubna 2018 19:35

Baskytarista a zpěvák Roger Waters v pátek na koncertu v pražské O2 areně představil písně z nejúspěšnějších alb Pink Floyd i ze svého posledního sólového alba Is This the Life We Really Want?. Levicově orientovaný umělec se za pomoci efektní projekce zejména ve druhé polovině programu kriticky vyjádřil k současné světové politice. Podle pořadatelů představení aplaudovalo 15.000 lidí. Druhý pražský koncert se na stejném místě uskuteční v sobotu.

Rogers v rámci programu Us + Them představil písně z nejúspěšnějších desek Pink Floyd Wish You Were Here, The Wall, Animals a Dark Side of the Moon. Koncert zahájila skladba Breathe ze 45 let starého alba Dark Side of the Moon, kterou stovky lidí vzhledem ke frontám u vchodů do haly nestihly.

Čtyřiasedmdesátiletý hudebník do první poloviny programu zařadil sólové novinky Déja Vu, The Last Refugee a Picture That, přítomní však vděčněji reagovali na staré skladby Welcome to the Machine a Wish You Were Here.

Do největšího hitu Another Brick in the Wall Part 2 si Waters jako sbor přizval pražské děti, které v závěru písně odhalily nápis na tričkách 'Resist' (odporuj). To předznamenalo druhou část programu, která měla mnohem angažovanější charakter. Prostor nad diváky v O2 areně zaplnily kulisy továrny korespondující s obalem alba Animals, které sloužily i jako projekční plocha.

Při skladbě Pigs se nad hlavami diváků proletělo velké nafukovací prase s nápisem Prasečí válečná banka. Od Waterse to v této fázi koncertu schytal zejména současný americký prezident. V projekcích se mimo jiné vysmíval jeho intelektu i mužství. Na závěr skladby Pigs se na projekční ploše objevil český nápis "Trump je prase".

V následující skladbě Money nebyli Watersově výsměchu a protiválečné agitaci ušetřeni další politici jako britská premiérka Theresa Mayová, ruský prezident Vladimir Putin, španělský premiér Mariano Rajoy, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker či syrský prezident Bašár Asad.

Naposledy Waters koncertoval v Praze v srpnu 2013, kdy posluchačům nabídl modernizovanou verzi slavného projektu The Wall. Turné Us + Them odstartovalo loni v květnu ve Spojených státech, Waters s ním navštívil i Austrálii a Nový Zéland. Na podzim jej uzavře sérií show v Jižní Americe a Mexiku.

Témata: Roger Waters Skupina Pink Floyd Praha