ABBA mohla za návrat dostat miliardu dolarů! Odmítla to!

skupina ABBA 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

3. září 2021 11:28

Legendární ABBA se vrací! Skupina vznikla původně v roce 1971 ve Stockholmu, její název vznikl složením prvních písmen z křestních jmen všech čtyř protagonistů - Agnethy Fältskogové, Björna Ulvaeuse, Bennyho Anderssona a Anni-Frid Lyngstadové. Na mezinárodní scéně ale prorazila až po vítězství v soutěži Eurovize.

ABBA, která ve své době vydělávala víc než švédský koncern Volvo, prodala po celém světě přes 380 milionů alb a singlů, kapela tak patří k nejprodávanějším umělcům historie. Skupina vydala osm řadových alb, která staví na chytlavých melodiích a tanečním rytmu.

Mezi její největší hity patří Dancing Queen, Mamma Mia!, Knowing Me, Knowing You, The Winner Takes It All, S.O.S., Take A Chance on Me, Gimme! Gimme! Gimme!, Voulez-vous nebo Thank You For The Music.

Kult skupiny ABBA stále žije, a to díky řadě různých více či méně úspěšných projektů. K renesanci fenoménu ABBA přispěly kapely Erasure či A-Teens, které vydaly coververze známých hitů. Melodií využily filmy Muriel se vdává nebo Priscilla, královna pouště. Píseň Dancing Queen hráli na turné i U2, úryvek jedné skladby použila na desce také Madonna.

V roce 1999 měl v Londýně premiéru divadelní muzikál Mamma Mia!, který se stal diváckým hitem. Při švédské premiéře v roce 2005 se dokonce na veřejnosti sešla ABBA po dvou dekádách v kompletním složení. V neméně úspěšné filmové adaptaci muzikálu z roku 2008 si zahráli Pierce Brosnan nebo a Meryl Streepová. Pokračování z roku 2018 už ale tak úspěšné nebylo.

ABBA, která je od roku 2010 součástí rokenrolové síně slávy, v minulosti opakovaně odmítala nabídky na společná vystoupení, v 90. letech byla za návrat kapely ve hře dokonce miliarda dolarů. ABBA naposledy koncertovala v roce 1986. Při soukromé příležitosti se pak její členové sešli ještě v roce 1999, avšak jen zcela neveřejně.

Už v roce 2018 nahrála skupina poprvé od 80. let dvě nové písně, vystoupit spolu znovu živě na koncertním pódiu ale tehdy ještě odmítala. Nyní Ulvaeus a Andersson oznámili, že se ABBA dala opět dohromady a vydává nové album. Příští rok v Londýně pak chystají i digitální koncert.

Témata: skupina ABBA