Ceny Anděl: Nejvíce sošek má Lenka Dusilová, v síni slávy je Robert Křesťan!

Lenka Dusilová

Autor: stars24.cz, ČTK

30. května 2021 8:16

Zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na hudebních cenách České hudební akademie (ČHA) Anděl proměnila se svým albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna. Do síně slávy cen Anděl akademici zvolili Roberta Křesťana. Ceny se udílely dnes večer v přímém přenosu České televize.

Vzhledem k protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil bez publika, pouze za přítomnosti nominovaných umělců. Ti dopředu nahráli speciální vystoupení.

Na albu Řeka se podílela řada tuzemských muzikantů a producenti Petr Ostrouchov a Aid Kid. "Jasně, že z vítězství mám radost. Pro mě to bylo tak osobní album, musela jsem se docela hluboko ponořit. Uvědomovala jsem si čtyři nominace a věřila jsem, že alespoň jednu proměním, ale ve víc jsem úplně nedoufala," řekla ČTK Dusilová.

O vítězství letos pod dohledem notáře rozhodovalo 435 akademiků. Žádnou ze tří nominací neproměnil písničkář Jaromír Nohavica. "To, jak jednoznačně Řeka u akademiků uspěla, jen potvrzuje, že se Lence Dusilové povedla výjimečná nahrávka. Přestože dnešní doba a hudební průmysl stojí a padá především s produkcí singlů rychlé spotřeby, albem roku se stalo komplexně vystavěné dílo, které vyžaduje nerušený a pozorný poslech v celku. A které tu bezesporu vydrží déle než jeden rok," uvedl předseda ČHA Honza Vedral.

Zpěvák, skladatel a textař Křesťan si došel pro dvě sošky Anděla se šalmají od Jaroslava Róny. Vedle vstupu do síně slávy získala jeho kapela Druhá tráva ocenění v kategorii Folk za nahrávku Díl první, která vznikla ve spolupráci s britským producentem Eddiem Stevensem.

V hlavních kategoriích 30. ročníku cen Anděl, které vyhlašuje Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), bodovali také zástupci mladé generace. Zpěvačka Kateřina Marie Tichá se s debutem Sami stala objevem roku, překvapivě v kategorii Sólový interpret zvítězil Štěpán Hebík vystupující pod jménem 7krát3. Skupinou roku se stala kapela Tata Bojs za album Jedna nula, v kategorii Slovenské album zvítězila kapela Le Payaco s nahrávkou Pohybliví v nehybnom. V kategorii Alternativa a elektronika uspěla písničkářka Amelie Siba s albem Dye My Hair, v kategorii Jazz se radoval z vítězství Tomáš Liška & Invisible World za desku Hope.

V kategorii Klasika zvítězili Jan Bartoš, Jakub Hrůša a Symfonický orchestr Českého rozhlasu za nahrávku Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna, mezi rappery dominoval Yzomandias, vlastním jménem Jakub Vlček, s nahrávkou Prozyum a z rockerů dali akademici nejvíce hlasů skupině Kurtizány z 25. Avenue za album Honzíkova cesta. V kategorii Videoklip pak akademici ocenili klip Piš mi básně formace Bert & Friends, který režíroval Pavel Borovička. "Nejsilnější pocit, který v téhle písničce je, je pospolitost. Proto se v klipu sejdou všechny světy, které jsme doposud s Bert & Friends vytvořili, a to na rodinné oslavě, kde se vlastně slaví jen radost ze života," podotkl frontman Albert Romanutti.

Osm hudebních vystoupení dostalo formát unikátních, živě zahraných a zazpívaných předtočených videoklipů. Jedno z nich bylo věnované vzpomínce na letos zesnulého hudebníka Davida Stypku, ale také na další hudebníky, kteří v posledním roce zemřeli. Vítězové všech patnácti andělských kategorií byli oproti loňsku vyhlášeni naživo ze studia. Ceny Anděl uděluje každoročně od roku 1991 hudební akademie, která je složena z hudebníků, producentů, dramaturgů, novinářů a dalších osobností tuzemské hudební scény. Titulárním partnerem letošního ročníku byla Coca-Cola, která vyhlásila cenu, o jejímž vítězi rozhodovala veřejnost prostřednictvím on-line hlasování. Vítězem se stal rapper Viktor Sheen, který tak získal 100.000 korun. Večerem provázela Ewa Farna.

Témata: Ceny Anděl andělé (hudební akademie) Hudební ceny Anděl Lenka Dusilová (zpěvačka)