Eurovision 2021: Kdo je kapela Maneskin, která soutěž vyhrála?

Maneskin (Foto: EBU / ANDRES PUTTING)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

23. května 2021 14:15

Vítězem mezinárodní písňové soutěže Eurovize se stala italská rocková skupina Maneskin. Itálie soutěž vyhrála potřetí a nešlo o neočekávanou událost, naopak.

Naposledy titul získal v roce 1990 Toto Cutugno, kterého proslavila píseň L'Italiano. Seskupení Maneskin bylo favoritem sázkových kanceláří. Po udělení hlasů nicméně zaostávalo za interprety ze Švýcarska, Francie a Malty. K vítězství mu pomohly hlasy diváků.

Maneskin v dánštině znamená měsíční svit. Kapela název zvolila jako hold zemi, ze které pochází její hráčka na baskytaru Victoria. Skupina získala 529 bodů. Druhá skončila Francie a třetí Švýcarsko, jež vedlo po udělení bodů národními porotami.

"Rock’n’roll nikdy neumírá. Dnes jsme se zapsali do historie. Máme vás rádi," napsala kapela na twitteru předtím, než se z Rotterdamu vydala zpátky domů.

Jedním z prvních gratulantů byla italská vláda, která skupině Maneskin blahopřála na twitteru. Později se přidala například florentská galerie Uffizi, která Maneskin na sociální síti ocenila zvoláním "Jsme úplně bez sebe!," které je citací z refrénu vítězné písně nazvané Zitti E Buoni (Tiší a hodní). Přidala i Caravaggiův obraz Medusa ze svých sbírek a hashtag #Uffizirock.

S písní Zitti E Buoni letos Maneskin vyhráli na písňovém festivalu San Remo, jméno však získali už v roce 2017, kdy se dostali do finále italské verze talentové soutěže XFactor. Frontman kapely Damiano David ale tento týden na tiskové konferenci vzpomínal, že skupina začínala hrát na ulici a že z jejího oblíbeného místa na římské obchodní tepně Via del Corso ji často vyháněli policisté.

Témata: Eurovize