ABBA, Céline Dion nebo Udo Jürgens? Nejslavnější vítězové Eurovize, které se zúčastnil i Karel Gott!

Eurovision Song Contest

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. května 2021 20:01

Hudební soutež Eurovize, jejíž první kolo se konalo před 65 lety, 24. května 1956, patří k nejsledovanějším televizním přehlídkám populární hudby v Evropě. Prvního ročníku, inspirovaného i známou hudební soutěží v San Remu, která odstartovala o pět let dříve, se ve švýcarském Luganu účastnilo sedm zemí a zvítězila v něm domácí zpěvačka Lys Assiaová.

Postupem času se z Velké ceny Eurovize (nyní nazývané Eurovision Song Contest) stal jeden z nejsledovanějších a nejdéle vysílaných televizních pořadů. Dnes se koná finále této mezinárodní písňové soutěže, jejíž loňský ročník byl zrušen kvůli pandemii nového typu koronaviru.

Dodnes nejslavnějším vítězem Eurovize zůstává švédská ABBA, která v roce 1974 prorazila hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže. Mezi další známé tváře, které v Eurovizi uspěly, patří Rakušan Udo Jürgens (1966), nebo Kanaďanka Céline Dionová, která v roce 1988 reprezentovala Švýcarsko. Do podvědomí diváků se vítězstvím v roce 2014 zapsala také "vousatá zpěvačka" Conchita Wurst, kterou je rakouský travesti zpěvák Thomas Neuwirth.

Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila v roce 2007, a to jako jedna z posledních zemí v Evropě. Do finále se dosud probojovali tři čeští interpreti: v roce 2016 Gabriela Gunčíková, v roce 2018 obsadil Mikolas Josef celkově šesté místo a v roce 2019 do finále postoupila kapela Lake Malawi, která nakonec skončila jedenáctá. Česká republika vynechala ročníky 2010 až 2014.

Úplně první česká stopa se přitom v mezinárodní soutěži objevila už v roce 1968. Tehdy na ní vystoupil několikanásobný slavík Karel Gott, který reprezentoval Rakousko. Jeho úspěch v německy mluvících zemích mu měl zajistit pokud ne vítězství, tak minimálně dobré umístění, ani to se ale nestalo.

Nutno dodat, že k tomu měl Gott všechny možné předpoklady. Vystoupil s německou písní Tausend Fenster, kterou napsal legendární zpěvák a skladatel Udo Jürgense. Navíc měl za sebou už desetiletou kariéru, takže mu vystoupení před obrovským publikem nedělalo problém.

I přesto mnoho slávy nesklidil. Skončil na 13. místě ze 17 a odnesl si pouhé dva body. Horší než on už byli pouze dva zástupci Nizozemska a Finska, stejně jako on pak dopadlo Švýcarsko a Norsko.

Nejúspěšnější zemí soutěže je Irsko, jehož zástupce vyhrál sedmkrát (z toho čtyřikrát v letech 1992 až 1996), šest vítězství má na svém kontě Švédsko a po pěti vítězstvích zpěváci vyslaní Lucemburskem, Francií, Velkou Británií a Nizozemskem, jehož zástupce Duncan Laurence vyhrál v roce 2020 zatím poslední soutěž.

Letošní ročník hostí nizozemský Rotterdam. Český interpret Benny Cristo se ve čtvrtek nedostal mezi desítku postupujících při druhém semifinále soutěže.

Témata: Eurovize Karel Gott skupina ABBA