Eurovize 2021: Česko v semifinále skončilo! Druhé kolo jsme sledovali ŽIVĚ!

Eurovision Song Contest 2021

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2021 21:00 | Aktualizováno: 20. května 2021 23:12

Dnes večer skončilo druhé semifinálové kolo pěvecké soutěže Eurovision Song Contest. Mezi 17 zeměmi se nacházela i Česká republika, jejíž zástupce Ben Cristovao se snažil probojovat do sobotního velkého finále. Neuspěl.

Po loňské přestávce způsobené šířením covidu-19 v úterý odstartoval další ročník písňové soutěže Eurovize, který má být podle pořadatelů symbolem toho, že se svět nenechal pandemií zlomit. V nizozemském Rotterdamu během prvního semifinále na pódiu vystoupili interpreti ze 16 zemí. 

Do sobotního finále postoupili z prvního semifinále zástupci Norska, Izraele, Ruska, Ázerbájdžánu, Malty, Litvy, Kypru, Švédska, Belgie a Ukrajiny.

Dnes zazpívalo zbylých 17 semifinalistů, mezi nimi 33letý český zpěvák a tanečník Ben Cristovao, který v soutěži vystupuje pod zkráceným jménem Benny Cristo. 

Se svou písní Omaga ale neuspěl a do finále se neprobojoval. V sobotu se tak na pódiu neobjeví, stejně jako vítěz posledního ročníku v roce 2019, nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Byl pozitivně testován na covid-19 a je v karanténě.

Z dnešního druhého semifinále postoupili do velkého finále zástupci San Marina, Řecka, Moldavska, Islandu, Srbska, Albánie, Portugalska, Bulharska, Finska a Švýcarska. Velká pětka, tedy Francie, Itálie, Německo, Španělsko a Velká Británie, a poslední vítězná země, Nizozemsko, mají postup do finále automatický.

Většina zemí včetně Česka i letos znovu vyslala stejné zástupce jako loni, z 39 účastnických zemí jich 26 jméno soutěžícího interpreta nezměnilo. V rotterdamské aréně Ahoy, která má kapacitu pro 15.000 lidí, smí show sledovat přímo na místě diváci. Jejich počet je ale kvůli bezpečnosti omezen na 3500. Další desítky milionů lidí pak fandí během televizních a internetových přenosů. Odhaduje se, že jich je na 200 milionů z celého světa.

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků. Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže.

Témata: Eurovize Ben Cristovao