Eurovize 2021: První semifinále skončilo. Sledovali jsme ŽIVĚ!

Eurovize - trofej pro vítěze

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. května 2021 21:00 | Aktualizováno: 18. května 2021 23:14

Fanoušci největší nesportovní události na světě se konečně dočkali. Po dvou letech se na obrazovky vrátila legendární soutěž Eurovision song contest známá českým příznivcům jako Eurovize. I letos má svého tuzemského zástupce, který se ale objeví až na druhém semifinálovém kole ve čtvrtek. Jak dopadlo to první?

Po loňské přestávce způsobené šířením covidu-19 se dnes naplno rozjel další ročník písňové soutěže Eurovize, který má být podle pořadatelů symbolem toho, že se svět nenechal pandemií zlomit. V nizozemském Rotterdamu během prvního semifinále na pódiu vystoupili interpreti ze 16 zemí. 

Do sobotního finále postoupili zástupci Norska, Izraele, Ruska, Ázerbájdžánu, Malty, Litvy, Kypru, Švédska, Belgie a Ukrajiny. Ve čtvrtek zazpívá zbylých 17 semifinalistů, mezi nimi 33letý český zpěvák a tanečník Ben Cristovao, který v soutěži vystupuje pod zkráceným jménem Benny Cristo. Finále bude v sobotu.

Eurovize zrušila svůj loňský ročník v březnu 2020, a soutěž se proto koná s ročním zpožděním. Pořadatelem je tentokrát Nizozemsko, protože vítězem posledního ročníku v roce 2019 byl nizozemský zpěvák Duncan Laurence. Většina zemí včetně Česka i letos znovu vyslala stejné zástupce jako loni, z 39 účastnických zemí jich 26 jméno soutěžícího interpreta nezměnilo.

V rotterdamské aréně Ahoy, která má kapacitu pro 15.000 lidí, smí show sledovat přímo na místě diváci. Jejich počet je ale kvůli bezpečnosti omezen na 3500. Další desítky milionů lidí pak fandí během televizních a internetových přenosů. Odhaduje se, že jich je na 200 milionů z celého světa.

"Samotná možnost tady být je požehnání," řekl Cristovao stanici BBC a popsal i anabázi, která odjezdu do Nizozemska předcházela. Zpěvák samozřejmě musel mít negativní test na covid-19, ale z preventivních důvodů byl dva týdny před odjezdem v karanténě. Jeho autobus prý na cestě do Rotterdamu "nestavěl ani na benzínkách", aby riziko nákazy někoho z týmu bylo co nejnižší.

Soutěž Eurovize se koná každoročně už od roku 1956. Sledovanost finálového večera se odhaduje až na 200 milionů diváků. Dodnes nejslavnějším vítězem zůstává švédská skupina ABBA, která v roce 1974 prorazila s hitem Waterloo. Píseň byla v roce 2005 vybrána jako vůbec nejlepší v celé historii soutěže.

Česká republika se Eurovize poprvé zúčastnila v roce 2007, a to jako jedna z posledních zemí v Evropě. Do finále se dosud probojovali tři čeští interpreti: v roce 2016 Gabriela Gunčíková, v roce 2018 obsadil Mikolas Josef celkově šesté místo a v roce 2019 do finále postoupila kapela Lake Malawi, která nakonec skončila jedenáctá.

Témata: Eurovize