PŘEHLED: Eurovize je po roční pauze zpět! Kdo soutěží za Česko a kdy fandit?

Eurovize, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

18. května 2021 14:15

Už za několik hodin to vypukne, pro Česko však ještě úplně ne. Eurovize 2021 je tady, legendární soutěž dnes odstartuje prvním semifinále. Jaké jsou šance našeho zástupce? A kdy ho můžete podpořit?

Po roční pauze způsobené koronavirem se v tomto týdnu koná Eurovision Song Contest neboli Eurovize pro rok 2021, opět s českou účastí. Už tradičně by se mělo jednat o nejsledovanější nesportovní událost světa, dějištěm je tentokrát nizozemský Rotterdam. 

Tam dorazili reprezentanti 39 účastnických zemí, šestnáct z nich se dnes popere o postup do sobotního finále. První semifinále můžete sledovat na programu ČT2 od 21 hodin, český zástupce v něm však bude chybět.

Ben Cristovao, v rámci Eurovize vystupující jako Benny Cristo, se s písní omaga představí ve čtvrtečním druhém semifinále (21:00, ČT2). Postoupit do finále se z našich reprezentatnů podařilo zatím jen Gabriele Gunčíkové (2016), Mikolasi Josefovi (2018) a Lake Malawi (2019).

Již nyní má jistou účast v sobotním finále (21:00, ČT 1) šest umělců. Jde o reprezentanta pořádajícího Nizozemska a zástupce zemí tzv. velké pětky, kteří na akci přispívají nejvíce peněz. Z každého semifinále pak postupuje deset nejlepších.

PŘEHLED

1. semifinále: The Roop (Litva), Ana Soklič (Slovinsko), Manizha (Rusko), Tusse (Švédsko), Montaigne (Austrálie), Vasil (Severní Makedonie), Lesley Roy (Irsko), Elena Tsagrinou (Kypr), TIX (Norsko), Albina (Chorvatsko), Hooverphonic (Belgie), Eden Alene (Izrael), ROXEN (Rumunsko), Efendi (Ázerbajdžán), Go_A (Ukrajina), Destiny (Malta)

2. semifinále: Senhit (San Marino), Uku Suviste (Estonsko), Benny Cristo (Česká republika), Stefania (Řecko), Vincent Bueno (Rakousko), RAFAL (Polsko), Natalia Gordienko (Moldávie), Daði og Gagnamagnið (Island), Hurricane (Srbsko), Tornike Kipiani (Gruzie), Anxhela Peristeri (Albánie), The Black Mamba (Portugal), VICTORIA (Bulharsko), Blind Channel (Finsko), Samanta Tina (Lotyšsko), Gjon's Tears (Švýcarsko), Fyr Og Flamme (Dánsko)

Finále: James Newman (Velká Británie), Blas Cantó (Španělsko), Måneskin (Itálie), Jendrik (Německo), Barbara Pravi (Francie), Jeangu Macrooy (Nizozemsko)

Témata: Eurovize