Zemřel spisovatel Petr Šabach, autor Pelíšků i Šakalích let. Bylo mu 66 let

Petr Šabach (spisovatel)

Autor: Renata Schnabelová, stars24.cz

17. září 2017 21:37

Nebýt tohoto vynikajícího autora, mnoho klasických českých filmů by nikdy nevzniklo. Petr Šabach napsal předlohy k takovým filmům jako Pelíšky, Šakalí léta, Pupendo nebo třeba Občanský průkaz.

Spisovatel, jenž minulý získal ocenění Karla Čapka, byl tak obrovským přínosem pro českou kinematografii i pro čtenáře humoristických románů či povídek.

Rodilý Pražák a absolvent Karlovy Univerzity zemřel v poklidu domu po těžké nemoci. O jeho smrti dnes veřejně informovalo nakladatelství Paseka, jež se Šabachem dlouhodobě spolupracovalo:

"Je nám nesmírně líto, že sem tohle musíme napsat. Po těžké nemoci zemřel náš milovaný autor a kamarád Petr Šabach. Děkujeme za více než 20 let báječné spolupráce. Myslíme na Petrovu rodinu, upřímnou soustrast a hodně sil.

S Petrem řečeno, tohle je na hovno."

Petr Šabach se narodil 23. srpna 1951 v Praze. Vystudoval střední knihovnickou školu a následně kulturologii na Karlově univerzitě.

Do pádu komunistického režimu vystřídal několik zaměstnání včetně nočního hlídače. Donedávna pak vyučoval tvůrčí psaní na bývalé Literární akademii Josefa Škvoreckého.

 

Témata: Petr Šabach (spisovatel) úmrtí