Bohemian Rhapsody opět pobuřuje diváky: Mercury je povrchní!

Rami Malek 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

28. března 2019 16:19

Čínská cenzura se na životopisném filmu o Freddiem Mercurym a kapele Queen pořádně vyřádila, což tamní diváci moc neocenili. Z legendárního zpěváka prý učinili povrchní postavu, protože se následkem zásahů cenzorů vytratila značná část zmínek o jeho homosexualitě.

Číňan Peng Yanzi je velkým fanouškem legendární kapely Queen a životopisný film Bohemian Rhapsody viděl už loni v říjnu ve Velké Británii. Po návratu do vlasti se rozhodl snímek shlédnout znovu. Zatímco poprvé si u něj pobrečel, tentokrát se nestačil divit. Připadalo mu totiž, že vidí úplně jiný film.

Pravda je někde napůl, čínští cenzoři totiž z filmu vystřihli více než dvě minuty scén, především těch s jakoukoliv homosexuální tématikou. „Vystřižené scény zásadně ovlivňují vyznění díla,“ řekl Peng agentuře AP. „Film pojednává o tom, jak se Mercury stal sám sebou, sexualita byla důležitou součástí jeho osobnosti,“ dodává.

Obě verze viděl i šéfredaktor jednoho z čínských LGBT serverů Hua Zile. Ten tvrdí, že je smazaných scén škoda. „Oslabuje to jeho homosexuální identitu. Je to trochu neuctivé k jeho opravdové životní zkušenosti a dělá to z něj povrchní postavu,“ nechal se slyšet. „Nevidíte pak vůbec žádný osobnostní růst,“ vysvětluje Hua.

Účetní Su Lei viděla pouze cenzurovanou čínskou verzi, před návštěvou kina si však udělala přípravu. Na internetu si přečetla Mercuryho životopis, aby zápletce filmu a osobnímu vývoji zpěváka lépe porozuměla. I ona si myslí, že vystřižení některých scén nebylo třeba, snímek jí přesto přišel velice inspirativní.

„Nastala doba, kdy už jsme pod vlivem amerických a britských televizních dramat otevřeni všemu. Lidé už tomu dokážou rozumět a akceptovat to,“ konstatuje Su. Další z diváků, který nechtěl prozradit jméno, s tím souhlasí. „Film byl upraven takovým způsobem, že to ovlivňuje jeho celistvost,“ uvedl tento muž. Že byl Mercury homosexuál, je ale podle něj i tak jasné.

Bohemian Rhapsody si z únorových Oscarů odnesla čtyři sošky. Cenzuře podléhal v Číně i slavnostní ceremoniál. Během děkovného projevu Ramiho Maleka, který ztvárnil zpěváka Freddieho Mercuryho, čínští překladatelé záměrně zaměnili slovo „gayové“ za termín „zvláštní skupina“.

Témata: film Bohemian Rhapsody skupina Queen Freddie Mercury