Cenzoři se vyřádili na Bohemian Rhapsody! Šest scén, které někteří diváci nikdy neuvidí!

Rami Malek 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. března 2019 13:19

S několikaměsíčním zpožděním se v minulém týdnu dočkali čínští filmoví diváci oscarového filmu Bohemian Rhapsody. Po zásahu cenzorů je ovšem kratší a chybí v něm řada klíčových scén, čímž se úřady snaží lehce pozměnit vyznění filmu. Povede se jim to?

Životopisný snímek Bohemian Rhapsody se úplně nepotkal s pochopením čínských úřadů, které z něj vystřihly více než dvě minuty scén. Film vstoupil do tamních kin se značným zpožděním v pátek. Už v roce 2016 zakázali čínští cenzoři zobrazení „abnormálního sexuálního chování“ v televizních a internetových show.

Někteří zástupci LGBT komunity v Číně považují promítání Bohemian Rhapsody za své velké vítězství, zvlášť s přihlédnutím k faktu, že jen limitovaný počet západních filmů dostane každý rok prostor v čínských kinech. Čínský filmař a člen komunity LGBT Fan Popo to ale jako vítězství úplně nevnímá.

„Pokud je kdokoliv spokojený s tímhle druhem ‚vítězství‛, pak se bude dále celý svět podrobovat úřadům, tvůrci nebudou respektováni a nebude existovat žádná ochrana zájmů publika,“ nechal se slyšet. Čínští cenzoři stříhali ve filmu na šesti místech, vždy šlo o scény s homosexuální tématikou.

Hned v úvodu filmu se producent BBC vzteká kvůli přiblížení kamery na Mercuryho rozkrok. V čínské verzi dojde na monitoru, který producent sleduje, ke krátkodobé závadě právě ve chvíli, kdy dochází k přiblížení. Cenzoři vystřihli rovněž scénu, kdy Paul Prenter políbí Mercuryho proti jeho vůli.

Následují místa, kde jsou vystřiženy dokonce celé věty. Nejprve jde o moment, kdy Mary Austinová konfrontuje Mercuryho slovy: „Ne, Freddie, ty jsi gay,“ poté, co se zpěvák přizná k domnělé bisexualitě. Vzápětí se vytrácí i slova bubeníka Rogera Taylora, který okomentuje Mercuryho nový účes. „Víc gay,“ řekne Taylor. Ani tuhle scénu neuvidí čínští diváci celou.

Úřadům v Číně vadí i scéna, kdy opilý Mercury osahává čišníka Jima Huttona, který se později stane jeho přítelem, na vlastním večírku. Vymazáním této scény však dosáhli cenzoři toho, že se Hutton později zničehonic objeví jako zpěvákův přítel, aniž by byl dříve ve filmu představen.

Největšího střihu se však dopustili ke konci filmu, když vymazali celou scénu, kde jsou členové Queen převlečeni do ženských šatů a natáčí legendární videoklip k písni I Want To Break Free. Ten byl paradoxně v době svého vydání trnem v oku Američanům, MTV jej tehdy hrála jen zřídkakdy. Šlo přitom pouze o parodii na seriál britské ITV Coronation Street.

I přes zásahy cenzorů, k nimž lze řadit i několik zjevně schválně nepřesných překladů, se očekává, že čínští diváci, pokud to snad už nevědí, pochopí, že Mercury byl homosexuál. Ve filmu dokonce zůstala scéna, kdy frontman Queen dorazí ke svým rodičům ruku v ruce s Huttonem, aby učinil svůj coming out.

Témata: film Bohemian Rhapsody Freddie Mercury skupina Queen