Bohemian Rhapsody na Oscarech rozmetali konkurenci! Filmem roku je Zelená kniha

Rami Malek, Olivia Colman, Regina King a Mahershala Ali

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. února 2019 2:00 | Aktualizováno: 25. února 2019 6:00

V Los Angeles dnes americká filmová akademie udílela prestižní ocenění Oscar. Nejvíce sošek si odnesl životopisný snímek o kapele Queen Bohemian Rhapsody, jehož hlavní představitel Rami Malek předvedl nejlepší mužský herecký výkon. Favorizované mexické drama Roma má cenu za nejlepší režii. Naopak Favoritka neuspěla, když proměnila jen jednu z deseti nominací. Nejlepším filmem je jižanská road movie Zelená kniha.

Úspěch road movie Zelená kniha v nejsledovanější kategorii je překvapením. Celkem si tento snímek odnesl tři sošky, stejně jich má na kontě i komiksový Black Panther a lídr nominací Roma. Ještě o jednoho Oscara víc získal film Bohemian Rhapsody.

Ceremoniál odstartovalo živé vystoupení dvou stále vystupujících členů kapely Queen se zpěvákem Adamem Lambertem, který nahradil zesnulého Freddieho Mercuryho. Právě za ztvárnění postavy legendárního zpěváka získal herec Rami Malek Oscara v kategorii nejlepší mužský herecký výkon.

And the #Oscars winner is... pic.twitter.com/udBCWUKaSI

— The Academy (@TheAcademy) 25. února 2019

První cena se ale udílela za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Získala jej Regina Kingová za drama Kdyby Bealova ulice mohla mluvit. Osmačtyřicetiletá Kingová získala prvního Oscara své herecké kariéry

Následně se udílela cena v kategorii dokumentárních filmů. Zde zvítězil sportovní dokument z dílny National Geographic Free Solo režisérů Jimmy Chin a Elizabeth Chai Vasarhelyi. Krátkým dokumentům vládl film Period. End of Sentence o menstruaci.

Za nejlepší masky ocenili akademici snímek Vice o bývalém americkém viceprezidentovi Dicku Cheneym. Nejlepší kostýmy se objevily v komiksovém filmu studia Marvel Black Panther. 

Jeho tvůrci získali cenu i za nejlepší výpravu. Pro sošku za nejlepší kameru si došel mexický filmař Alfonso Cuarón za snímek Roma, který tak proměnil první ze svých deseti nominací.

Následně přišly na řadu zvukové kategorie. Příznačně jim dominoval film o kapele Queen Bohemian Rhapsody, jehož zvukaři si odnesli Oscara za nejlepší střih zvuku i nejlepší mix zvuku.

Nejlepším cizojazyčným filmem se stalo mexické drama Roma. Český zástupce Všechno bude od režiséra Olma Omerzu se nedostal do užší nominace. Sošku za nejlepší střih převzal John Ottman za Bohemian Rhapsody.

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli má na svědomí Mahershala Ali, který v road movie Zelená kniha ztvárnil klavíristu Dona Shirleyho. Pro Aliho jde o historicky druhého Oscara.

Za nejlepší celovečerní animovaný film uplynulého roku označili akademici komiksový snímek Spider-Man: Paralelní světy. Nejlepším krátkým animovaným filmem se stal Bao od známé společnosti Pixar.

Cenu za nejlepší vizuální efekty získal příběh astronauta Neila Armstronga První člověk. Nejlepším krátkým hraným filmem se stala Barva kůže.

Nejlepší původní scénář má na svědomí trojice autorů snímku Zelená kniha. Sošku za nejlepší adaptovaný scénař získalo drama BlacKkKlansman populárního afroamerického filmaře Spikea Lee.

Oscara za nejlepší původní hudbu obdržel soundtrack filmu Black Panther. Nejlepší filmovou písní loňského roku je duet Shallow z romantického dramatu Zrodila se hvězda, jehož spoluautorkou je Lady Gaga.

A huge congratulations to @ItsRamiMalek on taking home the Oscar for Best Actor. So well deserved! #Oscars pic.twitter.com/PkH2xvWmsc

— Bohemian Rhapsody (@BoRhapMovie) 25. února 2019

Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli předvedl Rami Malek, který v životopisném snímku Bohemian Rhapsody opět vdechl život frontmanovi legendární britské rockové kapely Queen Freddiemu Mercurymu.

Oscara za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli si odnesla Olivia Colmanová za roli britské královny Anny ve filmu Favoritka. Pro lídra nominací šlo o jediný úspěch večera.

Nejlepším režisérem se stal Mexičan Alfonso Cuarón za drama Roma. Zopakoval tak úspěch, který zaznamenal před pěti lety s hvězdně obsazeným dramatem Gravitace.

Za nejlepší film vyhlásili akademici road movie po americkém Jihu Zelená kniha. Do rukou režiséra Petera Farrellyho předala poslední sošku večera slavná americká herečka Julia Roberts.

91. ročník Oscarů se neobešel bez kontroverzí. Samotný ceremoniál sice proběhl bez potíží, ale poprvé po 30 letech se obešel bez moderátora. Komik Kevin Hart totiž sám odstoupil poté, co se snesla vlna kritiky na jeho homofobní příspěvky na sociálních sítích.

Témata: filmové ceny Oscar filmy Hollywood