Petr Jákl chystá velkofilm o Janu Žižkovi! Legendárního vojevůdce si zatrhaje Američan!

Ben Foster 3

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

25. srpna 2018 15:48

Petr Jákl se rozhodl natočit film inspirovaný skutečným příběhem jednoho z největších vojevůdců své doby, nikdy neporaženým Janem Žižkou z Trocnova, který se stal díky svým činům legendou. A přestože jde o hrdinu českých dějin, na plátně Žižku ztvární herec ze Spojených státu!

Necelý měsíc před začátkem natáčení odtajnil producent a režisér Petr Jákl jméno herce, který ztvární hlavní roli v připravovaném historickém velkofilmu Jan Žižka. Českého vojevůdce si zahraje americký herec Ben Foster.

Americký herec se proslavil například jako Medivh ve filmu Warcraft: První střet (Duncan Jones) či ve snímcích X-Men: Poslední vzdor (Brett Ratner), Nepřátelé (Scott Cooper), Za každou cenu (David Mackenzie), 3:10 Vlak do Yumy (James Mangold) nebo Alpha Dog (Nick Cassavetes).

„Jsem velmi rád, že jsme se domluvili právě s Benem. Má za sebou sice bohatou hereckou minulost, ale v Americe je to momentálně velká ´rising star´, o které se říká, že je jedna z nejvybíravějších. Své role pečlivě studuje, a tak jsem moc rád, že se mu Jan Žižka zalíbil,“ řekl Petr Jákl o sedmatřicetileté hvězdě, která už za pár dní přijede do Prahy.

V dalších rolích se objeví neméně zajímavá česká i evropská jména, dolaďuje se i obsazení dalších amerických herců. Film bude spolu s Petrem Jáklem produkovat také hollywoodský producent Cassian Elwes, který stojí za desítkami známých filmů jako je například Klub poslední naděje, jenž získal desítky cen po celém světě včetně tří Oscarů.

„Zamiloval jsem se do tohoto scénáře i dvou předchozích Petrových snímků. Myslím, že na tomto filmu odvede skvělou práci. Navíc jsem nadšený, že po filmu Ain´t Them Bodies Saints budu znovu pracovat s Benem Fosterem. Je to podle mě momentálně jeden z nejlepších mladých herců, které tady máme,“ dodal producent, který také podstatnou část natáčení stráví v ČR.

První klapka filmu by měla padnout v pondělí 17. září, už ve čtvrtek 13. září se ale Ben Foster a další herci objeví na tiskové konferenci k filmu v Praze. Na té se představí nejen obsazení, ale také dobové kostýmy či lokace zejména ve středních a jižních Čechách, ve kterých se bude film natáčet.

Snímek Jan Žižka by se měl dostat do kin v České republice i ve světě v roce 2020, u nás jej bude distribuovat společnost Bioscop.

Témata: Petr Jákl (režisér) Ben Foster Jan Žižka (film)