Ohlédnutí za MFF: Jak ho Babiš potopil planými sliby?

Nikol Švantnerová (Česká Miss 2015)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. července 2018 16:29

V Karlových Varech byly předány hlavní ceny za ty nejlepší snímky. Cenu za nejlepší režii si odnesl i český snímek Všechno bude a Cenu za nejlepší mužský herecký výkon Moshe Folkenfilk, k jehož snímku Geula jsme nedávno uveřejnili recenzi. Přinášíme celkový přehled oceněných filmů.

V několika článcích jsme se vám pokusili přinést střípky z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Festival bohužel skončil a odborné poroty ocenily tyto filmy:

V kategorii HLAVNÍ SOUTĚŽ:

• Velká cena Křišťálový glóbus: "Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři" , v režii Radu Jude. Film vznikl v koprodukci Rumunska, České republiky, Francie, Bulharska a Německa.• Zvláštní cenu poroty si odnesli tvůrci filmu Cesta do Florianópolisu (režie Ana Katz, koprodukce: Argentina, Brazílie, Francie)• Cenu za režii získal Olmo Omerzu za režii filmu Všechno bude (Česká republika, Slovinsko, Polsko, Slovensko).• Cenu za ženský herecký výkon si odnesla Mercedes Morán za roli ve filmu Cesta do Florianópolisu v režii Any Katz, v koprodukci Argentiny, Brazílie a Francie.• Cenu za mužský herecký výkon v zastoupení převzal Moshe Folkenflik za hlavní roli ve filmu Geula v režii Josepha Madmonyho a Boaze Yehonatan Yacov, Izrael. Recenzi této světové novinky jse vám nedávno přinesli.

ZVLÁŠTNÍ UZNÁNÍ POROTY získaly Skokan (režie Ivan I. Tverdovskiy, Rusko, Litva, Irsko, Francie) a Příběh lásky (režie Sonja Prosenc, Slovinsko, Itálie, Norsko)

Jistě zajímavou byla kategorie:

SOUTĚŽ NA VÝCHOD OD ZÁPADU

Zde Velkou cenou Na východ od Západu byl oceněn snímek, který vznikl v koprodukci Kyrgyzstánu a Ruska, v režii Elizavet Stishové Šalamounova hora

Zvláštní cena Poroty Na východ od Západu si odneslo Rozkvetlé údolí (László Csuja, Maďarsko)

Opět bylo zajímavé sledovat filmy v kategorii: SOUTĚŽ DOKUMENTÁRNÍCH FILMŮ.

Cenu za nejlepší celovečerní dokumentární film získali přesvědčivě Svědkové Putinovi. Film s poněkud nevšedním názvem, který nás vrací do roku 1999, kdy do ruského prezidentského křesla usedá bývalý šéf bezpečnostní služby a premiér Vladimír Putin.

Zvláštní cenou Dokumentární poroty byl oceněn snímek Walden. Film odkazující na slavnou knihu Henryho Davida Thoreaua režíroval  Daniel Zimmermannn.

Již tradičně velmi oblíbenou cenou je DIVÁCKÁ CENA DENÍKU PRÁVO, kterou ovlivňují sami diváci jednotlivých filmů. Tentokrát ji získal světově známý snímek ověnčený čtyřmi Oscary a již z roku 1988 Rain Man v režii Barry Levinsna, USA.

Filmový fetival v Karlových Varech sice skončil, ale skvělou, jedinečnou atmosféru, kterou přinesl, navodil všem účastníkům, hostům a filmovým fanouškům si v sobě poneseme ještě dlouho.

O to smutnější a závažnější jsou zprávy o osudu hotelu Thermal, které z  úst premiéra Babiše nedávno zazněly. Ten právě před rokem v Karlových Varech slíbil, že vláda bude investovat a Thermal se začne opravovat. Nestalo se tak a dnes se dovídáme, že se ani nestane v tomto roce, naopak jeho velká část (vyhlášený bazén a okolí) bude pronajmuta.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV) Andrej Babiš