Ve Varech začal Mezinárodní filmový festival!

52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Autor: ČTK, stars24.cz

29. června 2018 19:54

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii při zahájení filmového festivalu v Karlových Varech dnes převzal americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins. Držitel Oscara je hlavní hvězdou letošního festivalu. V sobotu uvede osobně svůj film Bob Roberts a večer v letním kině snímek Vykoupení z věznice Shawshank.

Při přebírání ceny herec známý z mnoha filmů také českému publiku poděkoval jmenovitě pořadatelskému týmu festivalu a vyznal se ze svého obdivu k režisérovi Miloši Formanovi a také bývalému českému prezidentu Václavu Havlovi. Obdivoval také žertem Čechy za to, že si za svého lídra dokázali zvolit dramatika. Nedávno zesnulému Formanovi je také zasvěcen úvodní večer festivalu s projekcí jeho filmu Lásky jedné plavovlásky.

McKenzieová přijela do Karlových Varů, další hosté přijíždějí

Mladá novozélandská herečka Thomasin McKenzieová přijela do Karlových Varů. Organizátoři oznámili příjezd ke Grandhotelu Pupp na 13:45. Další hosté přijedou mezi 16:00 a 17:00. Ve Varech začne dnes vpodvečer 53. ročník mezinárodního filmového festivalu. Při zahajovacím ceremoniálu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Tim Robbins.

Sedmnáctiletá herečka si zahrála například ve filmu Hobit: Bitva pěti armád, na karlovarském festivalu představí film Beze stop režisérky Debry Granikové.

"Na tom, jak se jí podařilo přiblížit se postavě, ukázala, že má pro roli velké porozumění. Myslím, že někteří herci, kteří se v raném věku pohybují v televizním a filmovém světě, si těžce zachovávají svoji nevinnost. Na Thomasin je něco přirozeného a nevšedního," řekla o McKenzieové režisérka.

Thomasin Harcourtová McKenzieová se již ve třinácti letech objevila v televizním snímku Consent, který získal novozélandskou cenu pro nejlepší televizní film. Jednu z hlavních rolí vytvořila v krátkém filmu australské režisérky Alice Englertové The Boyfriend Game (2015), který byl vybrán do sekce Generation K na Berlinale. V roce 2017 získala dvě ceny pro nejlepší herečku na New Zealand Web-Festu za role v komedii Lucy Lewis Can’t Lose (2017) a minisérii Bright Summer Night (2017), adaptaci Snu noci svatojánské Williama Shakespeara. Jednu z rolí vytvořila také v režii svých rodičů Mirandy Harcourtové a Stuarta Mckenzieho v thrilleru Changeover (2017).

S režisérem Taikou Waititim nyní natáčí válečné drama Jojo Rabbit.

V Karlových Varech začíná festival

V Karlových Varech začne dnes vpodvečer 53. ročník mezinárodního filmového festivalu. Při zahajovacím ceremoniálu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii americký herec, scenárista, režisér a producent Tim Robbins, který je jednou z hlavním hvězd letošního festivalu.

První den devítidenní přehlídky také vzdají pořadatelé hold nedávno zesnulému režisérovi Miloši Formanovi uvedením jeho snímku Lásky jedné plavovlásky. Na diváky čeká 182 filmů a pořadatelé slibují, že díky opakovaným projekcím by měl každý vidět film, který si vybere. Ve festivalových soutěžích budou letos mít velké zastoupení české filmy - mají po dvou zástupcích v každé ze tří sekcí.

Dalšími oceněnými a významnými hosty bude třeba britský herec Robert Pattinson známý především z upírské filmové ságy Stmívání. Na závěrečném večeru převezme ocenění prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Při ukončení přehlídky obdrží Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii scenárista, producent a režisér Barry Levinson. V jeho režii vznikl oscarový snímek Rain Man. Levinson režíroval také hvězdně obsazené drama Spáči nebo mystifikační podobenství o zákulisí politiky Vrtěti psem.

Letos jubilující herec Jaromír Hanzlík dostane cenu prezidenta festivalu za umělecký přínos české kinematografii. Dalšími hosty festivalu budou herečka Anna Paquinová, která za svou dětskou roli ve filmu Piano získala Oscara, režisér Terry Gilliam, herec Caleb Landry Jones nebo producenti John Lesher či Greg Shapiro.

Témata: Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)